HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Egy ikonikus toronyházzal kevesebb lesz Budapesten

Bizonytalan a helyzet a megosztónak számító, csavart felhőkarcoló-irodaház, a Twist építése körül. Korábban látszólag már az értékesítés is elindult, ám az építkezés ahelyett, hogy elkezdődött volna, nem várt fordulatot vett. A GTC Magyarország honlapján teljesen megváltoztak a tervek, amiről az epiteszforum.hu a Bánáti + Hartvig Építész Irodát kérdezte.

Még 2018-ban úgy tűnt, hogy elkezdődhet Budapest legmagasabb A-kategóriás irodaházának, a Twist Budapest City Tower-nek az építése Hartvig Lajos DLA (Bánáti + Hartvig Építész Iroda) és Thomas Pucher (Atelier Thomas Pucher) tervei alapján, mivel a projekt megkapta a jogerős építési engedélyt. Az akkori tervek szerint egy 23 emeletes, 37 ezer négyzetméter bérbe adható területet kínáló felhőkarcoló készült volna el a XIII. kerületben a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésben, olvasható az epiteszforum.hu oldalon.

A XIII. kerületbe tervezett 90 méter magas felhőkarcoló egyediségét elsősorban csavart formája adja, amely valószínűleg egészen rendhagyó látványt nyújtana messziről is, ám annak ellenére, hogy korábban látszólag már az értékesítés is elindult, a GTC honlapján közölt képek, paraméterek alapján a tervek hirtelen megváltoztak és már nyomát sem látni a nem mindennapi formavilágú felhőkarcolónak.

A Twist, a bizonyára csak név alapján hasonlóan csengő The Twins névre változott és a különlegesnek ható csavarból, a magas felhőkarcolóból, valóban két kisebb iker lett. A változtatás pontos okáról nyilvánosan még nem számolt be a beruházó, ám a változás talán az eddigi esetleges befektetők, érdeklődők és vevők szándékait is befolyásolhatja.

Hartvig Lajos DLA (Bánáti + Hartvig Építész Iroda) elmondta, hogy a Twist annak idején valóban megkapta a jogerős építési engedélyt, amit aztán visszavontak. Újboli engedélyt nem lehetett kiadni, ezért elindult az újratervezés. Ezek a tervek azonban még nagyon kezdeti stádiumban vannak, de az építész úgy fogalmazott, hogy letettek arról a szándékról, hogy toronyház épüljön és a GTC honlapján közölt The Twins látványterveihez hasonló változatok alapján jelölik meg az új irányt. A jelenleg látható víziók tehát nem a végleges állapotot tükrözik.


Forrás: GTC