HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Átadták az Ecodome irodaházat, Buda új zöld gyöngyszemét

A RedWood Holding fejlesztésében átadták az 5 ezer négyzetméteres ECODOME irodaházat a Mészáros utcában közel a Krisztina körúthoz, ahol az ország egyik legzöldebb és leghatékonyabb irodatereit a Swietelsky és a Kulcs-Soft élvezheti.

Ritkán látni olyan építészeti megoldásokat, amelyek a RedWood Holding által fejlesztett ECODOME irodaházat fémjelzik, hiszen Bel-Budán egy saroknyira a Krisztina körúttól és a budai vártól egy exkluzív, élhető, barátságos terekkel rendelkező épületről beszélhetünk. Már az is meglepetésként hat, hogy a két utca által határolt irodaház Mészáros utcai frontvonalát jócskán beljebb húzták középtájban, így egy nagy, nyitott kert tárul fel a látogató előtt. A beruházó magas minőség iránti elkötelezettségét jelzi, hogy itt egy több száz négyzetméternyi leendő bérbeadható területet áldozott fel annak érdekében, hogy egy zöld park fogadja a dolgozókat, és ne úgy épüljön fel a ház, mintha egy cipős kanállal erőltették volna be a telekre.

Az épület méretei is elmaradnak a nagy Váci úti avagy dél-budai irodaházak volumenétől, ez azonban előnyére vált, hiszen családiasabb miliő alakult ki a falakon kívül és belül. Erdei Bálint, a fejlesztő RedWood Holding alapító-ügyvezetője a megnyitó alkalmával szervezett háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az épület elnevezése több jelentést is hordoz, egyrészt a zöldet, másrészt a fenntartható technológiát (ECOfriendly), harmadrészt pedig a gazdaságosságot (ECOnomic) jelenti. Összességében a leghatékonyabb és legzöldebb irodaház a kategóriájában, amely LEED Platinum minősítéssel fog rendelkezni, tette hozzá a fejlesztő.

Nem véletlenül az épülethez kapcsolódó szlogen is a „the living office”, amely az épület minden részletében megnyilvánul. Az előkert mellett minden szinten teraszok veszik körbe az irodákat, amelyek ráadásul nem csak „kipipált” külső helyszínek, hanem valóban funkcionálisan is felhasználható terek. Sőt, a tetőterasz méreteinél fogva rendezvények, „skybarok” megtartására is alkalmas, az már csak hab a tortán, hogy itt a budai vár látványa „premier planban” élvezhető, szinte úgy érezhetjük, hogy mi is a középkori vár ódon utcácskáin sétálgatunk.

A fejlesztőt komoly kihívás elé állította a komplex innovatív tartalommal rendelkező irodaház tervezése a jelenlegi szabályozási környezetben a helyszíni adottságok között. Végül Szabó Sándor építész terveit továbbdolgozva a DVM group által készített módosított építési engedélyezési és kivitelezési tervezés célja az volt, hogy az épület megfeleljen az időközben megváltozott jogszabályoknak, a fejlesztő ingatlanpiaci elvárásainak és a fenntarthatósági irányelveknek.

A kivitelezési munkálatokat a Swietelsky végezte, amely ide is költöztette a központját, így a Kulcs-Soft mellett az épület másik fő bérlője. Mindkét cég azért választotta ezt a családias ingatlant, mert nem akartak egy kis „réztábla” lenni egy hatalmas irodaházban, megfogta őket a magas színvonalú bérlemények és innovatív megoldások mellett az emberléptékűség, amely az irodaház varázsa is egyben. Szántó Tamara MRICS, az épület bérbeadásért felelős Cushman & Wakefield partnere és üzletágvezetője hangsúlyozta a rendezvényen, hogy az épület hiánypótló funkciót tölt be a buda-központi iroda alpiacon.

Fontos szempont volt, hogy egy ergonomikus, környezettudatos és egy olyan modern épület születhessen, amely maximálisan illeszkedik a várnegyed patinás környezetéhez, építészeti adottságaihoz. Az épület jobb oldalán épülő passzázs pedig a Mészáros utcát a Déli pályaudvarral összekötő sétány kiindulópontja lesz. A LEED minősítésnek megfelelően a kivitelezés során a lehető legmagasabb volt az újrahasznosított anyagok aránya. A környezettudatos gépészetnek köszönhetően az energia-megtakarítás mértéke közel 50%, és a szokásosnál 70%-kal kevesebb szilárd hulladék keletkezik majd az épületben. Mindemellett a tetőn elhelyezett napelemek a teljes áramfogyasztás 3-5%-át  képesek kielégíteni.

Még sorolhatnánk a fenntartható működést biztosító funkciókat, de néhányat azért említsünk meg a teljesség igénye nélkül: korszerű hőcserélő és hővisszanyerő rendszer, magas tisztaságú központi légkezelő berendezés; világítás a legmodernebb LED lámpákkal; szürkevíz felhasználás: a kert és zöld felületek öntözése, illetve a WC-öblítés csapadékvízzel történik; valamint elektromos autótöltő a mélygarázs mindkét szintjén.

A RedWood Holding emellett fejleszti a 140 szobás belvárosi Hard Rock Hotelt, amely hazánkban az első igazi nemzetközi lifestyle hotel lesz. Továbbá Csillaghegyen egy másfél hektáros területén építi a 160 lakásból álló prémium Fagyöngy Lakóparkot, illetve a Szilágyi Dezső téren lévő Neoschloss Palotát egy mai irodaépületté alakítják át a lépcsőház és a homlokzat műemléki renoválásával együtt.


Forrás: realista.hu