HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Továbbra sem találja a helyét a budapesti irodapiac - Új szintekre csökkent a kereslet

2021 második negyedévében egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány, a 19 760 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező BudaPart City-vel. Az üresedési ráta a második negyedév során tovább emelkedett 9,8%-ra, ami 0,8 százalékpontos negyedéves és 2,5 százalékpontos éves növekedést jelent.

2021 második negyedévében egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány, a 19 760 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező BudaPart City-vel, ami a névadó városnegyed fejlesztés második átadott irodaépülete. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 955 570 négyzetmétert tesz ki. Az üresedési ráta a második negyedév során tovább emelkedett 9,8%-ra, ami 0,8 százalékpontos negyedéves és 2,5 százalékpontos éves növekedést jelent. A legtelítettebb alpiac továbbra is Észak-Buda 4,4%-os üresedéssel, míg az Agglomerációban a legmagasabb az üresedési ráta 28%-kal.

A nettó abszorpció a negyedév során negatív tartományba került, mivel összesítve 16 720 négyzetméterrel csökkent a teljes elfoglalt irodaállomány mérete. A bruttó kereslet 2021 második negyedévében 97 990 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 31%-os, az előző év azonos időszakához képest 11%-os növekedést jelent. A teljes keresleten belül 40%-kal továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt, amit a meglevő állományban kötött új szerződések követtek 35%-kal, az új fejlesztésekben aláírt előbérleti szerződések 18%-kal, míg meglevő bérlői területek bővítései a teljes kereslet 7%-át tették ki. A negyedév során nem volt saját tulajdonba vételi ügylet.

A legmagasabb bérlői aktivitást ismét a Váci úti folyosón mérték, azonban szűkebb előnnyel. Az alpiac a teljes keresleti volumen 30%-át vonzotta, utána következett a Pest Központ alpiac 27%-kal és a Belváros (CBD) 14%-kal. A szerződéshosszabbításokat leszámítva a nettó új keresletben ugyanezen alpiacok vezettek, azonban eltérő sorrendben – a Pest Központ alpiac 42%-os aránnyal dominált, amit a Váci úti folyosó 16%-kal, a Belváros (CBD) 15%-kal követett.

A BRF összesen 114 bérleti szerződést regisztrált a második negyedév során, átlagos méretük 864 négyzetméter volt. Tizenegy szerződést kötöttek 2000 négyzetméternél nagyobb területre, mely négy hosszabbítást, öt új tranzakciót és két új fejlesztésben kötött előbérletet foglal magában.

A negyedév legnagyobb ügylete egy előbérleti szerződés volt, melyet az IBM kötött 14 450 négyzetméterre az épülő Corvin Innovation Campus-ban. A legnagyobb szerződéshosszabbítást a Magyar Posta kötötte 13 780 négyzetméterre a Gateway Irodaházban, míg a meglevő állományban kötött legnagyobb új bérleti szerződés 5000 négyzetméterre köttetett a Liget Centerben.

2021 második negyedévének irodapiaci eredményei bíztató jeleket mutattak az előző negyedévekhez képest, bár továbbra is tükrözték a tavaszig nyúlt korlátozásokat és a gazdasági lelassulást.  Az üresedési ráta tovább emelkedett, azonban a korai újranyitási szakaszban látott javuló bérleti kereslet tovább bővülhet a következő hónapok gazdasági és társadalmi normalizálódásával.


Forrás: BRF