HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Rendületlenül fejlődik a dél-budai irodapiac

A koronavírus-járvány az egész budapesti irodapiacot sokként érte, visszavetette a bérbeadási folyamatokat. Dél-Buda azonban a járvány ellenére is tartja magát, a második és harmadik negyedévben is jelentős tranzakciók zárultak le. 2020 és 2022 között a dél-budai irodapiacra közel annyi irodaterület fog érkezni, mint a 2018-as rekord évben a teljes budapesti irodapiacra.

A dél-budai irodapiac népszerűsége méretéhez képest kimagaslóan nagy. Jelenleg a teljes piac mindössze 11%-a helyezkedik el ebben a városrészben, a bérlői aktivitás a piac részarányához képest mégis rendkívül erős, ami járvány-hónapok alatt is mozgásban tartotta a piacot. Dél-Buda népszerűsége korábban is kiugró volt, 2017 után gyakorlatilag „terület-éhség” alakult ki, sokáig 3% körül volt az elérhető üres területek aránya.

A mindig is népszerű irodapiacot 2018-ban felrázta a Magyar Telekom költözése. A telekommunikációs óriás Pestre költözésével több budai irodaházban nagyméretű területek szabadultak fel, ami enyhített a Dél-Budára jellemző „terület-éhségen”. A bérlők érdeklődése hamar aktivizálódott, a felszabaduló területekre gyakorlatilag lecsaptak a bérlők, a területek jelentős százaléka egy év alatt újra bérbeadásra került.

A kiköltözési hullámmal párhuzamosan a fejlesztési kedv is új lendületet kapott. A „terület-éhség” kialakulásához az is hozzájárult, hogy 2012 és 2017 között gyakorlatilag nem került új irodaházfejlesztés a dél-budai irodapiacra. Egy-két projekt elkészült 2017-ben és 2019-ben, de ezek nem képviseltek akkora volument, hogy markánsan megváltoztatták volna az alpiac bérbeadási dinamikáját.

A nagy méretű fejlesztési lendület 2019-ben vette kezdetét: több irodapark fejlesztés elindult, vagy folytatódott. pl. Office Garden Irodapark, Budapest One, BudaPart. A folyamatban lévő építkezések és fejlesztések alapján 2020 és 2022 között közel annyi új fejlesztés fog Dél-Budára érkezni, mint a 2018-as rekordévben a teljes budapesti irodapiacra, aminek köszönhetően Dél-Buda részaránya a teljes állományon belül jelentősen emelkedni fog.

A fejlesztések fő fókusza fokozatosan a dél-budai alpiacra helyeződik át. A Váci úton 2020-ban kifutnak a nagy projektek, a következő években pedig mindössze egy-egy fejlesztés megvalósulása várható, azok is teljesen vagy magas arányban már bérbe adottak. A fejlesztési lendületet kihasználva nem egy neves vállalat írt alá szerződést valamelyik épülő dél-budai irodaházra, a Vodafone például nemrég jelentette be, hogy 2022-től Budára teszi át székhelyét.

A nagyvállalatok új, minőségi irodák iránti igényét a COVID járvány tovább erősítette.  A home office általános terjedésével az igények mérete ugyan várhatóan csökkeni fog, de a vállalatok fiatalabb generációs épületek felé törekvése Dél-Budán is jelentős méretű átrendeződést fog beindítani a következő években. A nagyvállalatok által visszaadott területek, pedig a vállalkozások egy másik szegmense számára jelent új lehetőségeket.

A Váci út mellett Dél-Buda fejlődött a legdinamikusabban az elmúlt egy évtizedben, ami tükröződik az árakban is. A dél-budai bérleti díjak felzárkóztak a Váci úton található új építésű irodaházak bérleti díjai mellé. A folyamatos infrastrukturális fejlesztések még könnyebben elérhetővé teszik a városrész irodaházait. Az 1-es villamos meghosszabbított útvonala a dél-budai agglomerációból érkezőket segíti, illetve összeköti Dél-Budát a dél-pesti városrészekkel. A budai fonódó továbbfejlesztése a közeljövőben kezdődik, a Galvani híd megvalósulása pedig egészen új közlekedési kapcsolatokat és útvonalakat fog létrehozni, ezzel is tovább növelve Dél-Buda népszerűségét.

Dél-Buda a műszaki és informatikai felsőoktatási intézmények miatt mindig is vonzó lokáció volt az informatika, információs technológia területén érdekelt vállalkozások számára, de az FMCG cégek és a magasszintű nyelvtudást igénylő szolgáltató központok körében is kedvelt. Dél-Buda irodaházai az átlagnál magasabb parkoló számmal rendelkeznek, ami egyszerűbbé teszi a nagyobb igények kiszolgálását. A XI. kerületben elhelyezkedő telkek adottságai miatt pedig nagyobbak a terek, több a parkosított megoldás, ahol nemcsak munkahelyet, hanem életteret is kapnak a cégek.


Forrás: realista.hu