HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Ne dobjuk ki az irodaházakat! Jók lesznek lakásnak.

Az Egyesült Államok több városában is egymás után indulnak úgynevezett konverziós programok, amik során rosszul működő irodaházakat lakásokká alakítanak. Többnyire bérlakások lesznek ezekből a kereskedelmi ingatlanokból, de egyik-másik helyen apartmanhotelek is létesülnek vagy apartmanházak kerülnek ily módon a piacra.

Az irodapiac továbbra is súlyos válságban van a tengerentúlon. Rengeteg régebbi, kevésbé korszerű vagy erősen kihasználatlan irodaház esetén merül fel a kérdés: jöjjön a lerombolás vagy találjanak nekik valami más funkciót és igyekezzenek ehhez az átalakításhoz elegendő forrást is szerezni. 

Eric Adams, New York ambiciózus polgármestere a napokban öt manhattani kerületre kiterjedő programot indított el azzal, hogy felállítottak egy koordinációs részleget az önkormányzaton belül. Ennek az a feladata, hogy összehangolja az ingatlanfejlesztők, a kivitelező építőipari cégek és a különféle hatóságok munkáját – számolt be az üzleti ingatlanpiacot rendszeresen figyelő bisnow.com portál.

Az érintett öt körzetben átírják a szabályozási rendelkezéseket, megengedve, hogy az eddig csak irodai és ipari/kereskedelmi funkciókon kívül lakások is létesülhessenek. Összesen 42 nagy tömbről van szó a Madison Square Parktól nyugatra és a Garment Disctrictben.

Itt az idei a változtatásoknak, hogy ezeket a többnyire lerobbant irodaházakat élhető, kedves és korszerű lakóépületekké alakítsák. Az új szabályozás többféle lakóépület kialakítását teszi lehetővé, egyszerre létesülhetnek üzleti alapon működő bérházak, szociális lakások és átmeneti otthonoknak helyet adó lakótömbök”- fejtegette.

Ez a koordinációs részleg a második komoly lépés a nagyváros vezetőitől ebben a témában. Az év elején egy újrahasznosítási csapat a szabályozás egyszerűsítését kezdte meg azon vállalkozók számára, akik eddig arra panaszkodtak, hogy megfulladnak a sok adminisztrációban, ha egy ilyen nagyobb átalakítási projektbe kezdenek.

Az átalakítást engedélyeznie kell egyebek mellett az örökségvédelmi hivatalnak, a tűzoltóságnak, a környezetvédelmi hatóságnak és még sok más hivatalnak. Az a cél, hogy az engedélyeztetés ne legyen hosszabb hat hónapnál.

Egy nem régen megjelent előtanulmány szerint New York, San Francisco, San Jose, Boston, Denver és Washington, D.C. területén van létjogosultsága az ilyen, piaci alapon működő irodából-lakások projekteknek. Másutt elég nagy arányú közpénzek is szükségesek.

Az Egyesült Államokon kívül néhány európai nagyvárosban is megkezdődött egyes irodaházak funkcióváltása. A portál Dublint hozza fel példának. Írországban két év múlva általános választások lesznek és a kabineten folyamatosan növekszik a nyomás, hogy találjon valamilyen más módot is a lakhatási válság enyhítésére a már meghirdetett Housing for All (Lakást mindenkinek) címet viselő programján kívül. Dublinban más európai városokhoz hasonlóan szinte leálltak az új lakásépítkezések és sok kereskedelmi ingatlan projektet is elhalasztottak.


Forrás: privatbankar.hu