HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Mennyit érnek a világ irodaszolgáltató óriásai?

A rugalmas irodamegoldások szolgáltatói nagy utat jártak be az elmúlt években, hiszen egy igazi hullámvasutazásban vettek részt. A pandémia előtt hatalmas lendülettel terjeszkedtek, a járvány azonban őket is nehézségek elé állították. Nem véletlenül a WeWork teljesítménye is visszaesett, akárcsak a Regusé. Utóbbi azonban ismét csúcsokat dönt, hiszen a hibrid modellnek és az irodapiaci nehézségeknek köszönhetően egyre több vállalat igényli a rugalmas bérleményeket.

A piacon jelenlévő gigászok közül a WeWorkkel már sokat foglalkoztunk, legutóbbi fejlemény, hogy a korábbi tulajdonos, Neumann kéretlenül is ajánlatot tett korábbi cége visszavásárlására. A részletek továbbra is tisztázatlanok, de új vállalkozása, a Flow 500 és 900 millió dollár közötti összeget fizetne.

Neumann motivációi a WeWork visszaszerzésével kapcsolatban egyértelműek. Szemtanúja volt ugyanis annak, amikor egykor világszerte elismert startup vállalkozása csődbe ment. A WeWork értékét fénykorában 46 milliárd dollárra becsülték, vagyis ahhoz képest az 500 millió vagy éppen a 900 millió dollár elenyésző összegnek tűnik.

Ennek persze az is az oka, hogy a WeWork nagyon rosszul muzsikál a piacon, jelenleg mindössze 19 millió dollárra értékelik a céget. Azonban a márka szinte már legenda a flex irodaszolgáltatók mezőnyében, ezért nehéz belőni a valódi értékét.

Mennyi az annyi?

Mindenesetre a versenytárs, IWG-hez tartozó Regus adatai megfelelő viszonyítási alapot jelenthetnek. A 4000 globális telephellyel rendelkező márka értéke megközelítőleg 1,98 milliárd dollár, ami lokációnként 490 ezer dollár értéket jelent. Ezzel szemben a WeWork 609 helyszínt sorol fel, ami a 2022-ben mért 777 lokációhoz képest csökkenést mutat. De a maradékból is 131 helyszín Indiában és Kínában már független vállalkozásnak tekinthető. Vagyis ha a fennmaradó 478 helyszínt egyenként 490 ezer dollárra értékeljük, akkor a WeWork becsült értéke nagyjából 235 millió dollár.

A WeWork márka tagadhatatlanul értékes, hiszen egykor a közösségi iroda szinonimája volt, ráadásul az ügyfelek magasra értékelik a munkahelyi megoldásait. Azonban a cég még mindig sok pénzt veszít, hiszen bár az új szerkezetátalakítási terve 7,5 milliárd dollár bérleti kötelezettséget szüntetne meg, azonban számos bérbeadó megtagadta, hogy tárgyaljon a bérleti szerződések átstrukturálásáról.

Neumann ráadásul úgy tett ajánlatot, hogy nem lépett kapcsolatba a WeWork menedzsmentjével. Ez a módszer valójában egy stratégiai manőver lehet a tárgyalások befolyásolására és a visszafizetési lehetőség kikényszerítésére az elégedetlen bérbeadók számára. Siker esetén a Flow nyomást gyakorolhat az eladási folyamatra, és potenciálisan kedvezményesen megvásárolhatja a céget


Forrás: Realista