HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Mennyire okosak a magyar irodaházak? Most megtudhattuk!

A CBRE legújabb proptech kutatása 6 kelet-közép-európai országban arra kereste a választ, hogy a régiós fővárosok irodaházai mennyire fejlettek technológiai értelemben. Nem állunk rosszul, de például az amszterdami „The Edge” irodaháztól még fényévekre vagyunk.

A CBRE szakértői 30 vállalatnál 1800 alkalmazottat kérdeztek meg 79 irodaházban. A PropTech 2019 elemzés bemutatja, hogy a modern irodaházak mennyire fejlettek technológiai szempontból a Visegrádi négyek, valamint Ausztria és Románia fővárosában.

A dinamikus technológiai változások idején növekszenek az ügyfél szükségletek, a hangsúly a költségcsökkentésre és a környezettudatos tevékenységekre, technológiai innovációkra helyeződik az épületekben, az új digitális megoldások pedig a bérlők számára rendkívül fontosak.

Mit kínálnak a közép-európai irodaházak?

A CBRE-tanulmány első részében az irodaházak technológiai fejlettségét elemezték az energia és hatékonyság, valamint a bérlői élmény és biztonság témakörökben. Ezekkel a kritériumokkal jellemzik a világ legokosabb irodaházait, így most is kézenfekvőnek tűnt.

Az első témakörben a fő cél a fogyasztás optimalizálása az összes közmű (fűtés, hűtés, elektromos energia, víz) esetében. A legfejlettebb épületek nemcsak folyamatosan optimalizálják a rendszereket, hanem saját energiát is előállíthatnak olyan megoldásokkal, mint pl. a tetőre telepített napelemek vagy a geotermikus rendszerek. Ide tartozó fontos szempontok az árnyékolástechnika vagy éppen a külső redőnyök automatikus vezérlése is. Ezen felül a modern épületek irodáiban szenzorok mérik a fényt, a páratartalmat, a hőmérsékletet, a mozgást, illetve az egyes helyiségek kihasználtságát.

A második témakör kiterjed minden olyan technológiai megoldásra, amely képes növelni az irodaépületek napi rutinműveleteinek hatékonyságát. Itt említhetjük meg az integrált irodatér-kezelési rendszereket és funkciókat, mint például tárgyalófoglalási asszisztens, irodatér-elemzés, parkoló foglalási és beléptető rendszer stb. Mindez ma már egyetlen alkalmazáson keresztül kezelhető egy okostelefon segítségével.

Az elemzés kimutatta, hogy nincsenek lényeges különbségek a mintában szereplő kelet-közép-európai országok irodaházai között, amelyek rendelkeznek BREEAM vagy LEED minősítéssel. Szinte az összes elemzett épület magas pontszámot kapott az energia és a hatékonyság szempontjából. A többség fejlett épületüzemeltetési rendszerrel (hűtés, fűtés, áram, víz) rendelkezik, az energiahatékonyság és az érzékelők jól működnek, amelyek jelentős költségmegtakarítást jelentenek az ingatlantulajdonosok számára.

A környezettudatosság jegyében a leggyakrabban használt megoldások: mozgásérzékelők a WC-kben, légtelenítők, esővíz gyűjtése és a szürke víz használata öblítéshez. A megújuló energiatechnológiák egyelőre nem olyan népszerűek az irodaépületekben, az intelligens homlokzatok sem jellemzők.

A bérlői élmény és biztonság szempontjából az eredmény némileg rosszabb, mivel csak a felhasználói személyre szabottság (pl. hőmérséklet és fény) és a gyors liftrendszer működik az elemzett épületek több mint 50% -ában. Az épületek többsége nem kínál integrált irodaterület-kezelési és fejlett beléptetési rendszert a bérlőknek. Ez utóbbiak egyébként Magyarországon a legnépszerűbbek. Az irodaházak nagyjából fele (48%) rendelkezik fejlett parkolási rendszerrel, de az intelligens evakuálási szisztéma szinte mindenhol hiányzik.

A tanulmány második része a Proptech Index, amely az épületeket értékeli a technológiai fejlettség szempontjából. Ez a számadat minden városban meghaladja az 50%-os értéket, Budapest esetében ez 51%, míg a legmagasabb Bécsben, ahol 58%-ot mértek. Budapest esetében az energia és hatékonyság 64%-ot, míg a bérlői élmény 37%-ot kapott, vagyis utóbbi esetében van még hová fejlődni, bár fejlesztői részről ezeket az igényeket folyamatosan próbálják kielégíteni.

Összességében

Az elemzett kelet-közép-európai országokban az  irodaépületek egyre fejlettebbek technológiailag, de a világ leginnovatívabb irodaházaival (pl. amszterdami The Edge) összehasonlítva még jelentős az elmaradás. Az ingatlanok többsége fejlett épületüzemeltetéssel rendelkezik energiahatékonysági technológiákkal és környezetelemző érzékelőkkel együtt.

A bérlői tapasztalatok vonatkozásában van már egy tudatosság a piacon, miszerint a modern, multifunkcionális, digitálisan fejlett irodaház fontos tényező a munkahely vonzereje tekintetében, vagyis a vállalatok már egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek erre a toborzás során. A tulajdonosoknak is versenyezniük kell az ügyfeleikért az új funkciók hozzáadásával, mint például az integrált iroda-irányítási rendszerek, applikációk a bérlők számára. Ma azonban az épületek többségében ez a szolgáltatás még kevésbé elérhető.

Azonban a legnagyobb fejlesztők (Skanska, CA Immo) már próbálnak testreszabott megoldásokkal beléptető- és irodatér-kezelő integrált alkalmazásokat telepíteni az épületeikbe. Az új megoldások telepítése az induló Proptech vállalkozásokkal és a globális technológiai szereplőkkel (például a Siemens) együtt fel fog gyorsulni a jövőben. Jelenleg azok a bérlők, akik felismerték már a technológia értékét az irodában, megpróbálnak új, független alkalmazásokat bevezetni, mert a kiválasztott funkciókra az épület által biztosított integrált megoldás még ritka. A bérlők azonban hosszú távon integrált megoldásokat keresnek, mivel jelenleg számos alkalmazást használnak párhuzamosan, ami nem teljesen hatékony módszer.


Forrás: CBRE