HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Jó hatással van a dolgozók egészségére és teljesítményére a WELL iroda

Egy WELL minősítésű irodában 30%-kal nő a dolgozók elégedettsége, 10%-kal a mentális egészsége és 10 százalékkal a termelékenysége – derült ki a Journal of Building and Environment tanulmányból. Magyarországon jelenleg öt irodaház van, amely a nemzetközi WELL minősítéssel rendelkezik, köztük a Corvin 5 irodaház is, ahol az ICON Real Estate Management szakértői látják el a property és facility management feladatokat.

Egy felső kategóriás, különösen egy WELL minősítésű ingatlan kiszolgálása mind az ingatlankezelés (property management), mind a műszaki üzemeltetés (facility management) oldaláról jelentős szakmai kihívás, hiszen kimagasló szakértelmet és folyamatos odafigyelést igényel. A WELL tanúsítvány követelményeinek ugyanis nem csak egy alkalommal kell megfelelniük az ingatlanoknak, a minősítő szervezet időről időre ellenőrzi a kritériumok teljesülését” – hívta fel a figyelmet Nagy Gábor, az ICON Real Estate Management ügyvezető igazgatója.

A WELL Standard az Egyesült Államokban kifejlesztett nemzetközi minősítő rendszer, amely segíti az egészséges és inspiráló belső terek kialakítását. Figyelembe veszi a fizikai környezetet, illetve az azt használó közösség lehetőségeit, és tíz kategóriában fogalmaz meg kötelező és ajánlott teendőket.

Az eddigi tapasztalatokat a Journal of Building and Environment című folyóiratban nemrégiben megjelent friss tanulmány foglalja össze, amely szerint a WELL emberközpontú megközelítésével növelhető a munkavállalók és munkáltatók elégedettsége, egészsége, jólléte és termelékenysége minden fontos területen. Az elemzéshez hat észak-amerikai vállalat dolgozóinak több mint 1300 WELL-tanúsítás előtti és utáni tapasztalatait hasonlították össze.

A kutatásból kiderült, hogy a WELL minősítésű irodaházakban közel 30%-kal emelkedett a munkavállalók általános elégedettsége, 26%-kal növekedett a jóllét érzésük, 10%-kal a mentális és 2%-kal a fizikai egészségük, valamint 10 százalékpontos emelkedés volt megfigyelhető a termelékenységi átlagértékben. A tanulmány azt is megállapítja, hogy az ilyen típusú épületekben dolgozó munkavállalók energikusabbak, motiváltabbak a munkavégzésre, és jobban bíznak abban, hogy a munkahelyük elősegíti, hogy egészségesek legyenek.

Magyarországon mindössze öt WELL minősítésű irodaház van

Egy kezünk elegendő ahhoz, hogy meg tudjuk számolni, hány irodaház érdemelt ki mindezidáig WELL minősítést hazánkban. A Corvin 5 Magyarországon elsőként – Európában is mindössze másodikként –érdemelte ki 2017-ben a WELL-előminősítést, majd az épület elkészülését követően, 2021-ben a WELL minősítést.

„A Corvin 5 esetében többek között az átlagosnál jobb minőségű a levegő, köszönhetően a kiemelkedő minőségű légtechnikai rendszernek. Az épületben használt magas minőségű és rendszeresen ellenőrzött ivóvíz, az akadálymentesítés a hazainál jóval szigorúbb szabványokat követő megvalósítása, valamint a természetközeliség jelentik azt az egyediséget, amely hozzásegítette az ingatlant a WELL minősítéshez. Az irodakomplexum a belső kerttől kezdve, a napkollektoroktorokon és az elektromosautó-töltőkön át, egészen a kerékpárral munkába érkezők zuhanyzójáig számos lehetőséget kínál a bérlőknek, hogy megteremtsék munkavállalóik számára a hatékony munka és jóllét egyensúlyát” – mondta Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON property management igazgatója.

A WELL minősítés elnyerése összetett folyamat

A WELL Standard az egyik legújabb, az Egyesült Államokban kifejlesztett nemzetközi minősítő rendszer, amely az egészséges és inspiráló belső terek kialakítását segíti. Figyelembe veszi a fizikai környezetet és az azt használó közösség lehetőségeit és tíz kategóriában vázolja fel a legfontosabb épületszintű beavatkozásokat és szervezeti stratégiákat. Ezek a kategóriák a következők: levegő, víz, táplálkozás, fény, mozgás, hőkomfort, hang, anyagok, elme és közösség.

A minősítésnek több fázisa van: először egy előminősítés fázissal kezdődik, majd az elbírálást követően kaphatja meg egy irodaház a WELL minősítést, amit 3 évente újra kell minősíteni. A WELL-t ma már 125 országban, több mint 4,2 milliárd négyzetméternyi ingatlanon alkalmazzák.


Forrás: ICON Real Estate