HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Ilyen házakban fogunk élni, ha beüt a katasztrófa a Földön?

A jövő épületei mindig is megmozgatták a kutatók fantáziáját. Az utóbbi években azonban a technológiai fejlődés új dimenziót adott a terveknek. Lássunk most néhány újabb ötletet és projektet!

A változó világban a társadalmi, gazdasági mozgások és az éghajlati viszonyok radikális átalakulása számos rizikófaktort jelent az emberiség számára. Elég ha csak a terrorista támadásokra vagy az időjárási extrémitásokra gondolunk, amelyek következményeként például emelkedik az óceánok vízszintje, így az alacsonyabb területeken lakók élettere lassan ellehetetlenül.

Az új tényezők az ingatlanfejlesztőket is arra ösztönzik, hogy időtálló épületeket tervezzenek, amelyek megfelelnek az új kihívásoknak. Az építőipar jelentősen változni fog az elkövetkező néhány évtizedben, mivel a technológiai fejlődés lehetővé teszi a rugalmas ingatlanok és infrastruktúra építését, mondja Matthew Shaffer, a Radical Galaxy Studio alapítója.

Mindenesetre 20-30 éves távlatban ökobarát és önfenntartó épületek jöhetnek létre. A jövő épületei valószínűleg fluidak lesznek, amelyek képessé teszik az ingatlanokat, hogy a szenzorok és a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan változzanak, így a külső körülményekhez – mint az időjárási események, terrotámadások vagy éppen aszteroida jelenségek – jobban tudnak alkalmazkodni. A szerkezetek valószínűleg képesek lesznek energiát termelni, hogy a bennük élő vagy dolgozó emberek biztonságban és kényelemben érezzék magukat.

Az olyan technológiák segítségével, mint a fejlett épületinformatikai modellezési technikák és a dolgok internete lehetőségek, az ingatlanfejlesztők, a mérnökök, az építészek és a várostervezők szimulálhatják, hogy a különböző struktúrák hogyan működhetnek szélsőséges körülmények között a tervezés és a fejlesztés szakaszában, teszi hozzá Shaffer.

Fantazmagória vagy valóság?

Figyelembe véve a jövőben jelentkező kihívásokat, a lengyelországi Gdansk Műszaki Egyetem egy olyan masszív vetőmag-formájú struktúrát tervezett, amely önellátó egységként működne. A nagyon hajlékony és védett épület, amely a Seedizen fantázianevet kapta, ellenállhat egy apokaliptikus eseménynek is. A szerkezet képes lesz lélegezni, emészteni, táplálkozni és megvédeni magát azzal, hogy olyan alapanyagokból van felépítve, amelyek lehetővé teszik, hogy saját élő sejtrendszert hozzon létre.

Az önellátás nemcsak egy divatos tendencia, hanem az egyre szigorúbb ökokövetelmények és a korlátozott források miatt is lényeges, mondja a projekttel kapcsolatban Renata Nowakowska, a Skanska lengyelországi innovációs menedzsere. A svéd cég egyébként is mindig élen jár az új technológiák alkalmazásában.

A Seedizen összegyűjtheti a nap és a szél energiáját, hogy a mindennapi működést biztosítsa, emellett tiszta vizet nyerhet a földalatti gyökerei segítségével, amelyek folyamatosan növekszenek. Az épület tetején termelnék az élelmet és gyűjtenék az esővizet, mivel ez a terület kapja a legtöbb napfényt. Ha katasztrófa következik be az épület környezetében, a lakók akkor is védettek maradnak. Kérdés persze, hogy egy kataklizma után hogyan lehetne élni, de ez már filozófia.

A gdanski egyetem kutatói arra is keresték a választ, hogy egy extrém áradás esetén mi lehet a megoldás. Erre találták ki az Atlantis 2100-at, amely egy faformát megjelenítő épület. A szerkezet felső része a szén-dioxidot szűri, és levegőt tisztít a lakóknak. Az alsó részen található ellenőrző egység a külső vizet felhasználva hűtené az épületet, az energiát pedig a napból, a szélből és a tengeri hullámokból nyerné ki.

A lakások, az irodák, az állami intézmények, a rekreációs helyek, az ökotermesztési és technikai létesítmények mindegyike az Atlantis 2100-ban kapnak helyet, így biztosítva, hogy az emberek szabadon és biztonságosan éljenek, ha már a Föld felszíne erre alkalmatlanná válna.


Forrás: realista.hu