HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Így lett a nullából egy millió. Még mindig a Váci út viszi a prímet.

A szakértők adatai szerint a Váci úton a modern irodaterületek volumene elérte az egymillió négyzetmétert. Csak a tavalyi 230 ezer m2-nyi új fővárosi állományból 130 ezer m2-t az irodafolyosón adtak át. És még alsó hangon 200 ezer m2 jönni fog az elkövetkezendő pár évben. De hogyan jutottunk idáig? Nézzük a legfontosabb mérföldköveket.

Jó harminc éve, a rendszerváltás idején még nem sokat tudtunk a modern irodaállományról, és az sem volt világos, hogy hol épülnek fel az új generációs irodaházak. Mifelénk alapvetően állami cégek székházaiban zajlott az irodaélet, illetve állami intézmények szürke és ingerszegény falai között dolgoztak a köztisztviselők. A kilencvenes évek közepén indult el a lassú változás a Váci úton is, amikor a régi gyárak tönkrementek, és megkezdődött az új irodaházak felépítése. Budapest három nagy ipari zónája közül a Váci út az északi körzetbe tartozott, ahol hosszan nyúltak el az ipari területek.

1990 után megszűntek a gyárak keleti piacai, így villámgyorsan hanyatlásnak indult a Váci út, mindössze 4-5 év alatt tönkre is ment a százéves múltra visszatekintő gyáripar. Elkezdődött a funkcióváltás, a régi gyárak helyén irodaházak épültek, nagyon kevés esetben őrizték meg az eredeti indusztriális hangulatot. A metróvonal jó kiindulópontnak bizonyult, hiszen a gyors tömegközlekedéssel elérhető lokáció mindent visz a bérlők körében. Ehhez kapcsolódott a XIII. kerület környező településrészeinek megújítása, amely új lakónegyedek felépítésében nyilvánult meg. Nem is gondolnánk, hogy a Váci úton 1990 és 2000 között már mintegy húsz irodaépületet adtak át.

Az első ingatlanpiaci bumm idején

Az ezredfordulót követően felgyorsultak az események, jelentős fejlesztési hullám bontakozott ki a fővárosban, lakóparkok, plázák és irodaházak épültek. Számos új ingatlant említhetünk az irodafolyosón is, most csupán néhány nagyobb projektet emeljünk ki. Az ezredforduló ingatlanfejlesztési kiindulópontjaként is tekinthetünk a WestEnd City Centerre, amely a rossz állapotú MÁV raktárépület helyén 1999-2000-re készült el.

A kétezres évek második felében volt a fejlesztések legnagyobb felfutási periódusa, bár mint később kiderült, a kereslet és kínálat elszakadt egymástól, az üresedési ráta jelentősen megemelkedett. A világgazdasági válság már 2008-ban megjelent nálunk is, azonban az épülő projekteket be kellett fejezni, ezért például 2009-ben adták át a 38 ezer m2-es Átrium Parkot vagy éppen a 32 ezer m2-es Capital Square irodaházat.

Aztán jött a már jól ismert ingatlanpiaci mélypont, amikor szinte semmi sem épült, de még a válság legrosszabb évében is adtak át irodaházat, hiszen a Green House 2012-ben nyílt meg a Skanska fejlesztésében, mint a zöld kereskedelmi ingatlanok egyik hazai prototípusa. De 2013-ban nyílt meg az Atenor Váci Greens megaprojektjének első épülete is, amelynek későbbi sikerére nem sokan fogadtak volna. Egy-két év múlva pedig a lassú fellendülésből a Váci út is kivette a részét, megnyílt a Volga Szálló helyén a Vision Towers a Futureal-csoport jóvoltából, ahol a KPMG új székhelye is lett, és a Váci Corner Offices a HB Reavis első hazai beruházásában.

A válság után ismét beindult az úthenger

A 2009-es krízist követő pár év hibernáció 2013 körül oldódott, ebben az évben már több mint 700 ezer m2-nyi bérelhető terület szolgálta a bérlők igényeit az irodafolyosón. Többek között átadták a már említett Váci Greens irodapark első épületét, míg az egész projekt tavaly fejeződött be hat épülettel gazdagítva az alpiacot. De többek között itt épült meg a V17 irodaház a Wing fejlesztésében a Lehel téri piac mellett, ahol az E.ON hazai központja működik. Azóta a Nordic Light irodakomplexum is elkészült három fázisban összesen 40 ezer m2-nyi területet kínálva a Skanska beruházásában.

De számos más fejlesztésről is beszámolhatunk. GTC White House néven egy 22 ezer m2-es ingatlan épült fel, ahol a százéves Felvonógyár loftos épületét egyesítették egy ultramodern irodaházzal, vagyis a régmúltat itt nem eltörölték, hanem integrálták a 21. század megoldásaiba. A Promenade Gardens is megépült a Horizon Development fejlesztésében, szemben pedig a Futureal-csoport két fázisban húzta fel az Advance Tower irodaházat. A Ferrum Irodaház a Váci úttal párhuzamos utcában készült el a FITOUT Zrt. beruházásában, amely szintén őrzi ipari múltját.

De újabb irodaparkok is születtek, hiszen a CPI fejlesztésében elkészült a 35 ezer m2-es Balance Office Park, ahol a régi épületek megújítása mellett vadonatúj irodaházat is kiviteleztek. A HB Reavis a Váci Corner Offices átadása mellett bejelentette nagyszabású beruházását, az AGORA Budapestet az Árpád-híd pesti hídfőjénél. Azóta az irodapark több épületébe már beköltöztek a bérlők, így az Agora Hub és Agora Tower is elkészült. A JA4 Irodaház pedig az egykori Wolfner féle bőrgyár ikonikus központi épületében lett kialakítva az irodafolyosó kapujaként.

The show must go on!

Bár sokan emlegetik, hogy lassan megtelik a Váci út, ez a folyamat valóban lassan zajlik, hiszen még mindig újabb és újabb fejlesztések zajlanak a number one lokációban. Százezres nagyságrendben kerülhet még új állomány csak erre az alpiacra. Az Optima által megvásárolt GTC felépítheti a Center Point 3 irodaházat (35 ezer m2), a Váci Greens közelében pedig már szinte kész az OTP új modern irodaépülete is. A Dózsa György út mentén található Vízművek toronyházát is lebontották, ahol a Skanska építi fel a H2Offices irodakomplexumot. Összesen 65 ezer m2-vel kalkulálnak, és csak az első fázisban 26 ezer négyzetméter irodát fognak felépíteni.

A közelben a GTC Pillar irodaház pedig az ExxonMobil Global Business Center új otthona lesz mintegy 27 ezer négyzetméteren. De folytatódik az Agora Budapest fejlesztése is, amely már most is impozáns látványt nyújt a Duna közelében, itt még várhatóan 60 ezer m2-nyi új munkahely készülhet el. A Codic által fejlesztett Green Court Offices 21 ezer m2-nyi irodateret kínál majd a Dózsa György úton, amely egy nagyszabású vegyes funkciójú ingatlanberuházás része az irodafolyosó mentén. Vannak még aranytartalékok az alpiacon, hiszen ott van például a régi Reno Udvar területe is, ahol szintén nagy dolgok épülhetnek.


Forrás: realista.hu