HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Hatalmas ingatlanvásárlást jelentett be az MNB Alapítvány: 6 országban, 41 irodaházat érint az üzlet

A napokban aláírt feltételes részvényeladási szerződés alapján az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt alap megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A.-nak a többségi tulajdonrészét.

AZ OPTIMA ALAPJA A TRANZAKCIÓVAL A RÉGIÓ 6 ORSZÁGÁBAN 41 IRODAHÁZAT ÉS 5 KISKERESKEDELMI LÉTESÍTMÉNYT TULAJDONLÓ TÁRSASÁG 61,49 SZÁZALÉKOS TULAJDONOSÁVÁ VÁLIK.

A GTC többségi részvénycsomagját a 85 milliárd dolláros vagyont kezelő Lone Star Funds amerikai befektetési alaptól vásárolja meg. A varsói és a johannesburgi tőzsdére bevezetett GTC S.A. birtokában összesen 748 ezer négyzetméternyi bérbe adható alapterületű ingatlan van Magyarországon és azon kívül a régió számos országában. A GTC ingatlanjainak kihasználtsága átlagosan 95 százalékos. A tranzakcióval, amelynek zárásához még szükség van több ország versenyhatóságának engedélyére, az Optima alapja egy jól menedzselt, biztos szakmai alapokon működő, átlátható portfólióra tesz szert.

Fekete Zoltán, az Optima vezérigazgatója a Növekedés.hu-nak elmondta, hogy a tőzsdei értékelések visszaesése szilárd pénzügyi helyzetben lévő befektetések megvásárlására is lehetőséget teremt, amilyen a GTC is. Hangsúlyozta, hogy a többségi tulajdon megszerzésével az Optima nemzetközi ingatlanportfólióra tesz szert. Noha a tranzakció előkészítése már hetek óta folyik, a befektetési döntést már a koronavírus-járvány okozta várható gazdasági hatásokra tekintettel hozták meg, így a tranzakció feltételeit is ez alapján határozták meg. Az üzlet finanszírozására a korábban vásárolt és az utóbbi időben értékesített vagyonelemekből - többek között az IT Services Hungary debreceni irodaháza, a Kasselik-ház, a Váci úton vásárolt fejlesztési terület - befolyó bevétel teremtett lehetőséget.


Forrás: portfolio.hu