HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

GTC Magyarország: 2023-tól csak tiszta energiával

Energiagazdálkodási és fenntarthatósági stratégiájának egyik fontos lépéseként, 2023 elejétől a GTC Magyarország minden üzemeltetett kereskedelmi ingatlanjában 100 százalékban zöld villamos energiát használ.

A vezető ingatlanfejlesztő vállalat jelenleg éves szinten 40 GWh megújuló forrásból beszerzett, illetve megújuló megoldásokkal előállított energiamennyiséget vásárol. A zöldenergiára való átállás mellett ugyancsak folyamatban van a GTC hazai épületeinek energetikai korszerűsítése, ami 2025-ig várhatóan 20 százalékkal csökkenti a vállalat energiafelhasználását.

Az energiatakarékosság és a környezetterhelés csökkentése ma már minden ingatlanfejlesztő és -bérlő számára a gazdaságos működést meghatározó, elsődleges szempont, illetve a hatékonysági elvárások között egyre markánsabban jelenik meg az az igény, hogy a felhasznált energia minél nagyobb arányban megújuló forrásból származzon. Ezt az igényt felismerve a magyar kereskedelmi ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője, a GTC Magyarország 2023 elejétől – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően – valamennyi általa üzemeltetett ingatlanban kizárólag megújuló forrásokból származó energiát biztosít bérlőinek.

A megállapodás eredményeként mára a GTC Magyarország összes ingatlanja megkapta a kizárólagos zöldenergia-felhasználást igazoló ZÖLD100 tanúsítványt.

A fenntartható energiagazdálkodás érdekében a GTC az erre lehetőséget adó épületekben saját napelemekkel is kiveszi részét a környezetbarát áramtermelésből: az irodaházak tetején elhelyezett hatékony napelemtáblákkal egy-egy ingatlan villamosenergia-igényének akár 10 százaléka is biztosítható.

Gárdai János, a GTC-csoport regionális operatív igazgatója a hír bejelentésekor elmondta, hogy az átlag feletti energiafogyasztású bérlők esetében eddig is volt lehetőség a zöldenergia igénybevételére, az idei változással a GTC Magyarország a teljes portfólióra számítva évi mintegy 40 GWh villamosenergia-igényt fedez tiszta forrásból.

A zöldenergiára való átállás egy újabb markáns lépés a fenntartható, költséghatékony és kiszámítható működés és üzemeltetés irányába. Ezzel és az épületeink átfogó energetikai korszerűsítésével egyértelmű üzenetet küldünk a bérlőink felé: hosszú távra tervezünk, és ők is bátran tervezhetnek velünk hosszú távon” – fogalmazott Gárdai János.

Az idén felpörgő energiahatékonysági beruházásoktól portfóliószinten a GTC 20 százalék energiamegtakarítást vár. Mivel a Duna Tower irodaház esetében már 2019-ben sikerült elérni a fogyasztás ilyen arányú csökkenését, reális cél, hogy 2025-re az összes ingatlan esetén ötödével mérséklődjön az energiafelhasználás.

Ezt elsődlegesen a hűtés-fűtés rendszerek, a liftek korszerűsítésével, hőszivattyúk alkalmazásával, az épületek világítási és épületszabályozási rendszereinek intelligens vezérlésével éri el az ingatlankezelő. Ezzel nemcsak a bérlők számára mérsékelhetők érzékelhetően az üzemeltetési költségek, de a korszerűsítés az elvárt zöldenergia-felhasználás minimálisan magasabb beszerzési árát is kompenzálja.


Forrás: GTC