HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Ferencváros lehet a budapesti irodapiac nagy dobása

A Váci út mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a dél-pesti régióra, amely a népszerűségét számos tényezőnek köszönheti - derül ki az Eltinga és a WING kutatásából. A már felépült irodaházak közelsége, vagyis a kritikus tömeg és a pozitív szinergiák szintén tovább segíti az új fejlesztéseket. De a IX. kerületet erősítheti a közeli egyetemeken tanuló munkaerőbázis, illetve az olyan közösségi beruházások, mint például a Népliget felújítása.

Bár még a Váci úti irodafolyosó a fejlesztések egyik kiemelt helyszíne, azonban az alkalmas területek fogyatkozásával a fejlesztők egyre inkább keresik az alternatív helyszíneket. Emiatt Dél-Buda mellett egyre nagyobb figyelem irányul a dél-pesti régióra, ahol különösen a Hungária Körgyűrű-Soroksári út vonzáskörzete értékelődik fel. Az alpiacon olyan meghatározó cégek vannak jelen, mint a Telekom, az Allianz, a Morgan Stanley, a K&H, a UPC vagy éppen a Vodafone.

Pest déli részének tömegközlekedési adottságai hasonlóan jók, mint a Váci útnak, a jövőben megvalósuló közlekedésfejlesztések pedig további előnyöket biztosíthatnak a térségnek. Az egykori rozsdazónából intenzív városi és zöldterületekké átalakuló kerületben hely még bőven van a fejlesztésekre, de már számos olyan beruházás is megvalósult, amelyek kritikus tömeget elérve további ösztönzést jelenthetnek a jövőbeni projekteknek. Most lássuk a városrész előnyeit!

Munkavállalók - a legnagyobb HR fegyver

Egy irodaház lokációjának megválasztása egyre inkább HR-kérdéssé válik, hiszen alapvető szempontokká váltak a toborzási és elköteleződési lehetőségek, vagyis hogy a bérlők megfelelő képzettségű munkavállalókat érhessenek el. A számos rehabilitációs zónát magában foglaló Ferencvárosból tíz-húsz percen belül megközelíthetők a legnagyobb egyetemek, illetve maga a belváros, amelyek képzett munkatársakat jelenthetnek az ide települő vállalatok számára.

A városrész hangulatos Duna-parti atmoszférája ráadásul az elmúlt években vonzotta a lakásfejlesztőket is, így a fiatalabb generációk számára egyre több lehetőség nyílik modern, a kor igényeit kielégítő lakást választani.

A tömegközlekedést szemügyre véve a 3-as metróval szinte bárhová eljuthatunk gyorsan észak-déli irányban, miközben az 1-es villamos jó összeköttetést biztosít Dél-Budával és Zuglóval. De a további közösségi közlekedés-fejlesztések még tovább javítják majd a lokáció elérési lehetőségeit, hiszen az épülő Déli Körvasút Kelenföld és Népliget között közvetlen összeköttetésbe hozza a területet a Keleti Pályaudvarral és a Budapesttől dél-nyugatra fekvő agglomerációval.

Erősödő helyi szinergiák

Az elmúlt években Dél-Pesten már felépült irodaházak közelsége pedig további előnyöket jelent az új beruházások számára: könnyű kapcsolódást tesznek lehetővé a munkavállalók között, közelebb hozzák egymáshoz a cégeket. A Könyves Kálmán körút déli része számos ilyen kapcsolódási ponttal rendelkezik: a közelben találhatók a Millenniumi Városközpont irodái, a Rákóczi híd túloldalán fekvő Infopark, de közel vannak a Corvin Sétány irodaházai is. Összesen mintegy 80 ezer korszerű munkahely közelíthető meg Ferencvárosból alig negyedóra alatt.

Az irodanegyed kiemelkedő ingatlanegyüttese a 2018-ban átadott Telekom székház, a környék pedig az Infoparkkal kiegészülve már most pénzügyi (K&H, Morgan Stanley, Takarék Bank. Allianz, Gránit Bank) és info-tech (Ericsson, Vodafone, Magyar Telekom) központként működik, de a régió egyik legnagyobb energiacége, a MOL is két év múlva költözik a szemben lévő Duna-parton a saját irodaházába. Mindeközben már épül a Telekom székház szomszédságában a Liberty irodaház is.

Városfejlesztések

Dél-Pesten számos városfejlesztési projekt zajlik, amely növeli az életminőséget, és még inkább vonzó helyszínt biztosít a lakhatás és az irodabérlés számára. Az elhanyagolt zöldterületek megújulnak: a Népliget és környéke, a Józsefvárosi pályaudvar Opera Műhellyé és Közlekedési Múzeummá történő felújításának és beépítésének köszönhetően, illetve a csepel-szigetcsúcsi Duna-part az új Atlétikai Stadion és szabadidő park fejlesztése révén városi jelentőségű parkokká alakulnak át.

A Dél-Pesti Centrumkórház, a Duna Medical Center és a SOTE közelsége tovább erősítik Ferencváros orvosi és biotechnológiában játszott szerepét. Az Üllői út mentén rövidesen teljesen megújuló 3-as metró eddig is gyors elérést biztosított a belvároshoz, Észak-Pesthez és Kispesthez is. A környék kötött pályás elérhetősége kiemelkedő lesz, köszönhetően részben a tervezett új körvasútnak, amely Dél-Budát és a repteret is közel hozza a ferencvárosi munkahelyekhez. A Ráckeve, illetve Csepel felől érkező hévek a megújulás után pedig a Duna-part felől közelítik a belvárost Kálvin téri végállomásukkal.

A máris megkezdett építkezéseken túl komoly elköteleződés mutatkozik a Duna-parti Diákváros-projekt indulására is, amely modern városrészként tízezernyi lakót szolgál majd ki. Összességében a környék alulhasznosított, barnamezős területei még évtizedekig nagy tartalékot kínálnak a további fejlesztések számára, legyen az lakóépület vagy irodakomplexum.


Forrás: realista.hu