HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Ezeket az irodaházakat adták át eddig 2020-ban

Miközben a járvány hatására az irodapiaci tranzakciók volumene jelentősen visszaesett, és némileg nőtt az üresedési ráta, sorra adták át az irodaházakat. Az épületek mégsem konganak az ürességtől, hiszen az előbérleti szerződések és az új dealek pozitív jövőképet biztosítanak majd az új ingatlanoknak a posztcovid időszakban.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma adatai szerint 59 ezer m2-vel bővült a fővárosi irodaállomány a harmadik negyedévben. Az első félévben további 132 ezer m2-t számolhattunk, vagyis idén eddig már csaknem 200 ezer m2-nyi friss állománynál tartunk.

Tavaly a 63 ezer m2-nyi új területtel átmeneti megtorpanást tapasztaltunk, de idén ismét nagyobb sebességbe kapcsolt a fejlesztési piac, és jelen állás szerint jövőre is folytatódik a dinamikus bővülés. Összességében idén 220 ezer négyzetméter átadása várható, jövőre pedig tervezetten 250 ezer négyzetméter új irodaterület érkezhet a piacra, aminek esélye meglehetősen nagy a jelentős előbérleti aránynak is köszönhetően.

Még mindig a Váci út

A Váci úton a teljes állomány már elérte az 1 millió négyzetmétert, amit senki sem gondolt volna a rendszerváltáskor, amikor a terület még tele volt lerobbant és működésképtelen gyárakkal. Az irodafolyosón az Atenor befejezte a hat épületből álló, összesen 123 ezer m2-nyi munkahelyet kínáló Váci Greens irodapark fejlesztését az utolsó két épület átadásával.

De emellett még az irodafolyosón több nagy projekt is fut, illetve befejeződött, nem véletlenül középtávon már más fővárosi helyszínek lehetnek majd a slágerlokációk irodapiaci szemszögből. A tavaly decemberben elkészült 16 ezer m2-es Balance Hall hivatalos átadására idén került sor. A CPI az új épülettel együtt megújította a 35 ezer m2-es Balance Office Parkot is. A százéves ipari múlttal rendelkező irodaparkban először egy irodaházat modernizált, majd egy régi üzemet frissített fel Balance Loft néven, most pedig az új épület megnyitásával a vállalat feltette az i-re a pontot. A komplexum szívében egy új parkot alakítottak ki, amely további szolgáltatásokat nyújt a bérlőknek.

Szintén ugyanitt Angyalföldön a Skanska már évek óta fejleszti a Nordic Light-ot, ahol most a harmadik fázis elkészültével teljesen kiépült az irodakomplexum. A 40 ezer m2-nyi bérleményt kínáló ingatlanegyüttes középpontjában egy köztéri park található, ahol nem csak az irodisták, hanem a városlakók is kikapcsolódhatnak. A svéd vállalat elkötelezett a WELL minősítés mellett, amely tetten érhető a legújabb irodaházban is, miközben az ismert skandináv stílus is megjelenik a letisztult formavilágban.

De a HB Reavis Agora Budapest városközpont-beruházása is felpörgött az utóbbi időszakban az Árpád híd pesti hídfője mentén, az összesen mintegy 130 ezer m2-nyi irodateret kínáló megaprojekt keretében elkészült az Agora Tower, ahol a Raiffeisen hazai központja is található. Illetve átadták az Agora Hub irodaházat is, ahol pedig a BP talált új otthonra.

Dél-Buda is slágerhelyszín

Már szinte közhely, hogy a Váci út mellett az új népszerű lokációk a Hungária körgyűrű, illetve Dél-Buda. A Futureal-csoport egyik legnagyobb szabású projektje a Dél-Buda Városközpontban található, ahol az autópálya mellett épül a Budapest ONE irodapark az Etele Plaza közelében. Az első fázist 25 ezer m2-nyi irodával már át is adták az év elején, de már láthatóan a második, jóval nagyobb fázis is épül, ahová például a Vodafone érkezik majd az UPC-vel, illetve a BT is ide költözteti szolgáltatóközpontját. Összesen 65 ezer m2-nyi irodabérleményt építenek a beruházók.

A BudaPart városnegyed is hatalmas tempóban fejlődik, sorra nőnek ki a földből a házak, így a lakóépületek mellett már átadták az első irodaházat is BudaPart GATE néven. Mellette magasodik a BudaPart CITY, amely a tervek szerint 2021-ben kerül átadásra szintén 20 ezer m2-nyi bérleményt kínálva. A MOL vadonatúj székházáról nem is beszélve, ahol a torony hétről hétre egyre magasabb lesz.

Beindult a Hungária körgyűrű is

Ha már említettük a Hungária Körgyűrűt, akkor itt is jó hír, hogy a Wing már látható eredményt tud felmutatni. A vállalat a Siemens Gizella úti telephelyét vásárolta fel korábban, ahol több lépcsőben valósulnak meg felújítási és fejlesztési projektek, a 8500 négyzetméteres Gizella LOFT irodaház felújítása pedig már be is fejeződött. Ugyanebben a lokációban a Stadionokhoz közel az Atenor Arena Business Campus irodaparkja is tempósan épül, sőt, az első fázis 21 ezer m2-rel már fel is épült. A 72 ezer m2-es irodakomplexum összesen négy épületből fog állni teljes kiépülése után, a második irodaházat jövőre adják át.

Emellett az idei évben felújították az Irányi Palace-t (3.500 m2), valamint a Kálmán Imre 20 irodaház is bővítette a kínálatot a belvárosban, miközben az új 6 ezer m2-es Market székházat is birtokba vette a vállalat. Ráadásul még nincs vége az évnek.


Forrás: realista.hu