HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Eladták a belvárosi irodaházat: kezdődhet a teljes felújítás

A Europa Capital, páneurópai ingatlanbefektetési alapkezelő bejelentette hogy a ConvergenCE kereskedelmi ingatlanbefektető és -fejlesztővel közösen megvásárolta az V. kerületi Akadémia Business Centert. Az akvizíciót követően az épület a Europa Capital egyik alapja, a Europa Fund VI portfóliójába fog tartozni és teljes felújítást végeznek majd rajta, hogy nettó zéró kibocsátás mellett működhessen áll a Europa Capital és a ConvergenCE közleményében.

A Duna partján, az Akadémia utca és az Arany János utca sarkán található, mintegy 12 500 négyzetméteres irodaház megvásárlásáról döntött a Europa Capital, illetve a cég 2005 óta magyarországi partnereként tevékenykedő ConvergenCE.

Az Akadémia Business Center sokáig a Raiffeisen Bank székhelyeként szolgált, a tranzakció lezárultát követően pedig új lehetőséget kínál a felújításra és újrapozícionálásra. A vásárlók célja, hogy az eszközt nettó zéró működésre alakítsák át, megszüntetve az üvegházhatású gázoktól való függőségét. Az épület a BREEAM, a Wiredscore és a WELL minősítést is megcélozza. A munkálatok várhatóan az akvizíció befejezését követően kezdődnek meg, és kiterjedt belső felújítást, új gépészeti berendezések beszerzését, valamint a közös és irodai terek átalakítását foglalják magukban.

Bár a pontos vételárat nem tudjuk, a környéken jellemző bérleti díjak és hozamszintek alapján készítettünk egy becslést. Abban az esetben, ha 22 euró/m2/hó bérleti díjat veszünk alapul, a 12 500 négyzetméteres épület évente akár 3,3 millió euró bevételt is termelhet a tulajdonosának, ami 6 százalékos hozamszint mellett 55 millió, 5,5 százalékos hozamszint mellett 60 millió eurós, vagyis 20-21 milliárd forintos értéket jelent.

Robert Martin, a Europa Capital partnere és befektetési vezetője így nyilatkozott: "Az Akadémia Business Center kiváló helyen található, és rengeteg lehetőséget kínál a magas színvonalú felújításra, melynek során kiemelten fókuszálunk a bérlői elvárásokra, a well-beingre és a nettó zéró kibocsátás elérésére. A befektetést üzletileg jól indokolja, hogy Budapest szívében szűkös a rendelkezésre álló prémium irodakínálat. Ez az épület így különösen vonzó azon a cégeknek, akik fenntarthatósági feltételekkel bíró belvárosi lokációt keresnek.”

Jason Oram, partner és alapkezelő hozzátette: "Ez a befektetés jól bizonyítja azt a meggyőződésünket, hogy a jó elhelyezkedésű irodaházak dacolhatnak a járvány hatásaihoz alkalmazkodó piaci folyamatokkal. Örülünk, hogy az Akadémia Business Center az irodaportfóliónk részévé vált."

A ConvergenCE az ingatlan helyi vagyonkezelésért lesz felelős, Zeley Csaba, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: "Örülünk, hogy számos sikeres, és azóta már értékesített közös projekt után, mint az Eiffel Square, a Kálvin Square, a B52 és a CityZen, ismét a Europa Capitallal dolgozhatunk. A kivételes elhelyezkedésének és a benne rejlő nagyszerű lehetőségeknek köszönhetően az Akadémia Business Center Budapest egyik legsikeresebb vegyes funkciójú kereskedelmi ingatlanja lesz."


Forrás: ConvergenCE