HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Bel-Buda lett az ingatlanbefektetők egyik kedvenc terepe

A Széll Kálmán tér és a BAH csomópont közötti területet az utóbbi időben megostromolták a befektetők. A kereskedelmi ingatlanokat úgy viszik, mint a cukrot.

Miközben jelentős irodanegyedek, illetve csoportok alakultak ki Budapesten, többek között a Váci úton, Dél-Budán, vagy éppen a Soroksári út környékén; Buda belső területei – a Viziváros vagy a Hegyvidékkel határos részek – alapvetően lakóövezetek maradtak. Néhány irodaház vagy éppen pláza megépült imitt-amott, elszórtan létesültek kereskedelmi épületek, mint például a Residence Irodaházak, a Gesztenyés kerttel szomszédos épületek, a Krisztina Palace vagy éppen a Millenáris Park ingatlanjai, de markáns övezetekről nem beszélhetünk.

Ennek alapvető okai között számos tényezőt említhetünk meg: a közlekedési hálózat egészen másként fejlődött, mint Pest központi negyedeiben, domborzati viszonyai és adottságai, valamint a kertvárosias övezetek nem hagynak teret nagy volumenű fejlesztéseknek, nincs is különösebb szándék, hogy a nyugati mércével is abszolút élhető negyedeket megszórják hatalmas épületekkel.

Mégis a frekventált helyszíneken, nagyobb utak, csomópontok mentén létesített kereskedelmi ingatlanok laza szövedékében most a nyár folyamán egy nagyobb befektetői aktivitás érhető tetten. Több ingatlan cserélt gazdát, vagy zárult le a tranzakciós tárgyalás a Hegyvidékkel határos területeken, amelyek az Alkotás út mentén találhatók.

Ezek nyilván nem a véletlen művei, hanem inkább arról szólnak, hogy többek között az alapoknak a folyamatosan érkező pénzeket be kell fektetniük jövedelmező ingatlanokba, és Pesten egyrészt már nagyon fogynak a prémium épületek, másrészt Buda az új trendeknek megfelelően kényelmet, igényes szolgáltatásokat, élhető környezetet kínál, amelyek ugye a bűvös munkahelyi jóllét alapértékei.

Széll Kálmántól a Németvölgyi útig

Induljunk el a Széll Kálmán térről, hiszen a Buda Palota homlokzata már szinte teljesen megújult, a szecesszió jegyei beragyogják az egész teret. Most nyáron jött a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank 14 milliárd forintért veszi meg a régi Postapalotát, ahová az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége költözik majd, sőt, még múzeumot is kialakítanak a falak között. Az épületet 2016-ban az Optima Befektetési Zrt. vásárolta meg 22,3 millió euróért, majd megkezdődött a felújítása.

Szintén nyári információ, hogy a Diófa Alapkezelő megvásárolja az Alkotás Pointot, amely a Déli pályaudvartól nem messze, az Alkotás út és a Csörsz utca által határolt területen található. A három szárnyból álló épület több mint 20 ezer négyzetméternyi irodát foglal magában. Az ingatlanegyüttes elnyerte korábban a Budapesti Építészeti Nívódíjat is. A helyszín kiváló, hiszen a BAH csomópont a főváros egyik legfontosabb közterülete, ahonnan bárhová el lehet jutni, a metró is csupán egy-két villamosmegállónyira van.

Ha már itt vagyunk, akkor csak át kell néznünk a túloldalra, hogy megpillanthassuk a MOM Parkot. Bár a legendás gyárat már csak egy eldugott kis emlék idézi, a helyén egy gigantikus városközpont jött létre lakóházakkal, irodaházakkal és bevásárlóközponttal. Az irodákból a Budai hegyekre látni, a közvetlen közelben pedig ott van a Gesztenyés kert, a művelődési központ és a sportkomplexum. Szóval minden modern igény kipipálva. A pláza is köszöni jól van, mióta pár éve átpozícionálták. Ezeket a közismert tényeket az OTP Ingatlanbefektetési Alap is értékelte, és meg is vette az egész MOM Parkot. A komplexum összesen 17500 m2 irodaterülettel és 30.000 m2-nyi üzlethelyiséggel rendelkezik.

A másik sarkon pedig már szinte kész a 22 ezer négyzetméteres Hill Side Offices irodaház a Novotel mellett, ahová folyamatosan költöznek a bérlők. Az üvegpalota persze szintén zöld épület a mai kor követelményeinek megfelelően, és ugyanazokat az előnyöket tudjuk csak felsorolni, mint a MOM Park esetében. Tehát röviden: zöld, kényelem, sport, igényesség, magas nívó.

De néhány szóban emlékezzünk meg a pár utcával feljebb található lakóparkos projektekről is, hiszen a fejlesztőknek sikerült egy-két helyszínen olyan nagyobb telekre szert tenniük, ahol jelentős beruházást tudtak elindítani még itt a kacskaringós hegyvidéki kerületben is. Az egyik ilyen a Németvölgyi és Stromfeld Aurél út által határolt területen épülő Németvölgyi Residence, ahol a lokációt egyedülálló módon a város és a természet kettőssége jellemzi.


Forrás: realista.hu