HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Az elmúlt év legnagyobb tranzakciói a hazai ingatlanpiacon

Fordulatos éven van túl a hazai ingatlanpiac. A múlt év elején a gazdaság még a lezárásoktól volt megdermedve, azonban nyárra a korlátozások feloldásával nem csak a bárokban, de a gazdaságban is újraindult az élet. Az ingatlanpiacon a hullámzó évet hatalmas tranzakciók tarkították - több százezer négyzetméter és több milliárd forint cserélt gazdát tavaly.

Az irodapiac még mindig él!

A járvány hatására elterjedt home office és hibrid munka miatt sokan már másfél éve temetik az irodapiacot. A szegmens azonban köszöni szépen, jól van és ugyan a számokban valóban meglátszódnak a változó világ tünetei (magasabb, de még nem vészes üresedési ráta, viszonylag alacsonyabb bérbeadási aktivitás), a szektor nem dőlt be úgy, ahogy azt sokan vizionálták. A BRF jelentései szerint tavaly az első három negyedévben 254.390 négyzetméter volt a bruttó bérbeadás, ami továbbra is jóval alulmúlja a korábbi évek azonos időszakaiban mért stabilan 300.000 négyzetméter fölötti számait, de összeomlásnak azért nem neveznénk. Lássuk, mik is voltak a legnagyobb, legfontosabb tranzakciók ebből a 254.000 négyzetméterből.

Listánkon 11 olyan tranzakció szerepel, melyek részleteit pontosan ismerjük - ezek összesen 62.000 négyzetmétert tesznek ki. Az egyik legnagyobb tranzakció az IBM költözése volt, melynek keretei közt a cég a Futureal tulajdonában lévő Corvin Innovation Campust választotta hazai tevékenységének székhelyéül. Az IBM 2023-ban kezdi meg a beköltözést az új főhadiszálásra. Fontos kiemelni még az RTL Magyarország költözését is. A médiavállalat 2024-ben költözik majd be a városligeti Liget Center és a Liget Auditórium épületegyüttesbe.

A legnagyobb befektetések

Jelentős mozgolódás volt tavaly a befektetési piacon is, ahol szintén hatalmas - főleg irodaterületek - cseréltek gazdát. A befektetési tranzakciókat külön bontottuk belföldi és külföldi eszközvásárlásokra, valamint M&A üzletekre.

A 2021-es év egyik legnagyobb tranzakcióját a meglehetősen aktív GTC hajtotta végre az Ericsson és az Evosoft központok megvásárlásával. A két épület egyenként 21.100 (Ericson) és 20.700 (Evosoft) négyzetméterrel rendelkezik, amikért összesen 160 millió eurót (58 milliárd forintot) fizetett a GTC még áprilisban. A cég másik nagy dobása a Váci Greens D épületének megvásárlása volt. A közel 16.000 négyzetméteres épületért 51 millió eurót fizettek. A Váci Greens egy másik épülete is gazdát cserélt tavaly - az F épületet a Quartz vásárolta meg az Atenortól még júniusban.

A 2021-es év jelentős fejlődést hozott a hazai cégek külföldi terjeszkedésében is. A legnagyobb sztorit az tavalyi évben is rettentő aktív Indotek szolgáltatta, amikor márciusban a kelet-közép európai régió elmúlt 5 évének legnagyobb ingatlanügyletét ütötték nyélbe:

267,6 MILLIÓ EURÓ ELLENÉBEN FELVÁSÁROLTÁK A GTC TELJES BELGRÁDI IRODAÁLLOMÁNYÁT. A MEGÁLLAPODÁS 11 ÉPÜLET ELADÁSÁRA TERJEDT KI 5 ÜZLETI PARKBAN, ÖSSZESEN 122.175 NÉGYZETMÉTERNYI BRUTTÓ BÉRBE ADHATÓ TERÜLETTEL.

Az Indotek ezen kívül az Immofinanz lengyelországi, 45.300 négyzetméteres irodaházát is megkaparintotta. Az év másik nagy tranzakcióját az Adventum szállította, mely a romániai Hermes Business Campust vásárolta meg nyáron a Quartum ingatlanalapja számára.


Forrás: portfolio.hu