HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

A WELL meghódítja a munkaerőpiacot. Ezek az irodák lesznek a slágerek

Az irodakultúra folyamatos változásai elhozták a dolgozói jóllét korát. Az Amerikából hódító útjára indult WELL rendszer nem véletlenül az egészséges munkahely kialakítására összpontosít, amely ráadásul a pandémia következményeként még fontosabb szemponttá vált a munkaerőpiacon. Mentális és fizikai egészség, csökkenő hiányzások és fluktuáció, produktivitás és office branding – ezek a kulcsszavak.

A WELL számos szempont alapján minősíti az egyes irodákat, többek között a megfelelő fényre, levegőre, szellőztetésre, vízre, egészséges ételre és életvitelre és komfortos környezetre összpontosít. Az így kialakított iroda egyre több helyszínen bizonyít, hiszen csökkenti a hiányzások számát és a fluktuációt, növeli a termelékenységet, azaz a produktivitást és támogatja az office brandinget is.

Az International WELL Building Institute „Investing in Health Pays Back: The Growing Behind the Business Case for Healthy Buildings and Healthy Organizations” összefoglaló elemzését korábban már bemutattuk, most is itt szemezgetünk, ahol konkrét munkahelyi eredmények igazolják a WELL rendszer pozitív hatásait az egyes munkavállalóra és az egész vállalatra vonatkozóan.

Hiányzások és a fluktuáció

A hiányzások számának csökkenésére jó példa az Amerikai Belsőépítészek Társaságának székhelye a szövetségi fővárosban, Washingtonban, amely elnyerte a WELL Platimun minősítést. Mondhatjuk, hogy akasztják a hóhért, hiszen kiknek kellene többet tudniuk az egészséges munkakörnyezetről, ha nem a belsőépítészeknek. Nem véletlenül élen járva példát mutatnak az ügyfeleiknek, hiszen itt a beltéri levegő minőségére, az alkalmazottak elégedettségére és termelékenységére összpontosítottak. Az eredmények mindenesetre biztatóak, hiszen a hiányzások száma 19%-kal csökkent.

Ha már szót ejtettünk a belsőépítészekről, akkor ne maradjanak ki a globális tanácsadók sem, hiszen nekik is jó példával kell szolgálniuk az ügyfeleiknek. A CBRE torontó és vancouveri irodáiban a munkavállalói fluktuáció csaknem harmadával csökkent, miután megszerezték a WELL tanúsítványt. A fejlesztések során arra összpontosítottak, hogy megfelelő nappali és cirkadián világítás segítse a dolgozókat. Emellett az optimalizált szellőztetésre, a levegő minőségére és a nagyobb közösségi tér kialakítására törekedtek.

De maradjunk még a hiányzásoknál! A WELL Gold minősített Cundall londoni irodáját szintén úgy alakították ki, hogy a beltéri levegő minősége jelentősen javuljon, emellett a káros vegyületek jelenlétét folyamatosan ellenőrzik. Ennek eredményeként az egy munkavállalóra jutó hiányzások száma néggyel csökkent éves szinten, ami 58%-os visszaesést jelent. Emellett 27%-kal csökkent a fluktuáció, vagyis ennyivel kevesebben akarnak elmenni százalékos arányban a cégtől. Ezek a pozitív statisztikák a vállalat éves eredményében 200 ezer angol font megtakarítást eredményeztek.

De még számos statisztika értekezik a hiányzásokról és az egészséges vagy inkább egészségtelen életmód közötti összefüggésekről. A munkahelyi wellness programokban résztvevők között alacsonyabb volt hiányzások száma, míg akik nem vesznek részt ilyen programokban, többször betegek. Hasonlóképpen az American Psychologist egyik tanulmányában a kontrollcsoportok eredményeit tekintve a kutatók erős kapcsolatot találtak a hiányzások csökkenése és az átfogó vállalati egészségfejlesztési programok között.

Termelékenység

De nem csak a hiányzásokkal kapcsolatos statisztikák beszédesek, a termelékenység is növekszik egy olyan munkatérben, ahol mind fizikailag, mind mentálisan jól érzik magukat a dolgozók. Ezt pedig nem csupán a cégvezetés tudja lemérni a számok alapján, hanem a kollégák is saját bőrükön érezhetik az előnyöket.

Nem véletlen, hogy a WELL Silver minősítést szerzett Landsec új londoni munkahelyén előtérbe helyezték a személyes együttműködést, a jóllétet és a beltéri környezetet. Az új irodába költözés után az alkalmazottak arról számoltak be, hogy 30%-kal nőtt a produktívitásuk a munkavégzés során, miközben a WELL-igények kielégítése a projekt összköltségét mindössze 3%-kal növelte meg.

A környezettudatos iroda fontos szerepet tölt be a vállalatok office branding tevékenységében is, így például az Edge Technologies alkalmazottai örömmel fogadják a látogatókat a WELL Platinum minősítésű központjukban, büszkék a munkahelyükre, nem véletlenül a munkahelyi környezettel a dolgozók 96,7%-a elégedett volt.

A Genentech San Francisco-i kampuszán pedig miután a cég megszerezte a WELL tanúsítványt, javult a toborzási és megtartási arány, valamint nagyobb elkötelezettség és elégedettség figyelhető meg az alkalmazottak között. A projekt kulcsfontosságú funkciókat valósított meg, beleértve a megfelelő nappali fényt, az optimalizált szellőzést és a jobb levegőminőséget. Emellett helyszíni egészségügyi központ, piaci szolgáltatások és Zen kert várja a dolgozókat.


Forrás: Realista