HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

A virtuális világ lesz az új norma. A virtuális iroda velünk marad.

A járvány idején a technológiák használata nagyságrendekkel növekedett, és bár lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba, a virtuális világ, eszközök és iroda már örökké velünk maradnak. Új viselkedésminták honosodnak meg, amelyekben alapvető szerepet játszanak az új platformok.

Az ember természetéből adódóan társadalmi lény, mondta anno Arisztotelész, és szavai valószínűleg soha nem voltak relevánsabbak, mint manapság a jelenlegi válság okozta társadalmi távolságtartás idején. A szocializáció azonban nem szűnt meg, továbbra is társadalmi lények vagyunk, hiszen a technológia is segít minket abban, hogy továbbra is közösségi életet éljünk akár a munka, akár a kikapcsolódás szempontjából. A COVID-19 világjárvány mindenesetre nagy lendületet adott a virtuális világnak, és a hosszú távú következmények messze túlmutatnak azon, hogy éppen a Zoom segítségével tartunk egy megbeszélést.

Az okosépületek kutatásával foglalkozó Memoori új BIoT (Building internet of things) jelentése bár amerikai adatokat publikál, de ezek is jól jelzik a trendeket: a teljes szélessávú forgalom 32%-kal növekedett, a streaming video- 38%-kal, míg a VPN-használat (Virtual Private Network) 40%-kal növekedett, valamint a VOIP (Voice Over Internet Protocoll) és a videokonferencia alkalmazása 212% -kal nőtt a járvány kezdeti heteiben.

Bár a ma már nálunk is emblematikussá váló Zoom előretörése átmeneti jelenségnek tűnhet, a jelenlegi helyzet megmutatta, hogy képesek vagyunk videohívásokkal helyettesíteni a fizikai térben lebonyolított  találkozókat, és látjuk azok előnyeit. Nincs környezeti terhelés vagy utazási költség, időt takarítunk meg és kényelmesebben tudjuk a saját terünket használni a digitális funkciók használata közben.

A Covid-19 világjárvány fejjel lefelé fordította a világot. Ennek ellenére a vírus az emberi viselkedés változását jó irányba indította el, hiszen az egyes technológiákkal végzett munka – mint az AR/VR– ugyanúgy lehetővé teszi az emberek számára, hogy vásároljanak, beszélgessenek és szocializálódjanak. Ezek a platformok megfizethetők és könnyen elérhetők. Bár a korlátozások lassan megszűnnek, a járvány által kikényszerített viselkedésváltozás hosszabb ideig velünk élhet, mondja Nikhil Joshi, AR/VR szakember, a Digital Jalebi társalapítója.

Az emberek bár tartják/tartották a társadalmi távolságtartás szabályait, de a technológiák és a kiterjesztett valóság használatával gyakorlatilag mégsem távolodtak el egymástól. Ezek a platformok lehetővé teszik a vállalkozások számára a járvány jelentette kihívásoktól független működést és növekedést. Itt az ideje, hogy felismerjük: az AR vagy a VR már nem tudományos fantasztikum többé, hanem ugyanolyan megbízhatók, mint a laptopok vagy éppen az okostelefonok. Széles körű elfogadásukhoz azonban hiányzott az a lendület, amelyet most a COVID-19 járvány elhozott, tette hozzá a szakember.

A munkahelyeken a távoli munkára való áttérés megalapozta a virtuális irodát. Olyan hely, amely alkalmazkodni tud a vállalat és az alkalmazottak igényeihez korlátlan mennyiségű tárgyalóteremmel, székkel és asztallal. A virtuális iroda működhet reggel, vagy délután, és ugyanúgy személyre szabott lehet, mint a valódi munkahely. Azonban nincs takarítási vagy karbantartási igény, nincs ingázási idő, nincs parkolási probléma stb.

Nyilvánvalóan nem helyettesítheti a valódi fizikai jelenlétet és társas kapcsolatokból következő interakciókat, de a technológia valószínűleg egyre fontosabb szerephez jut ebben a folyamatban is, és az emberek alkalmazkodni tudnak egy újfajta működési módhoz, ahol a valóság és az online keveredik. A virtuális valóság egy másik közegbe helyezi az embert, amely fizikailag és szellemileg a felhasználót a saját környezetétől eltérő helyszínre transzportálja, mondja Rori Duboff, az Accenture Interactive stratégiai és innováció ügyvezető igazgatója.

Legyen szó üzleti utazásokról, turizmusról, napi munkáról, szocializációról, oktatásról, egészségügyről, építőiparról vagy sok más szektorról, a széles körű korlátozások arra kényszerítették az embereket, hogy virtuálissá váljanak, amely megváltoztatta sokak alapvető szokásait is. Bár a pandémia véget fog érni, a virtuális elemek végleg az emberi viselkedésminták fontos tényezői maradnak.


Forrás: portfolio.hu