HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

A semmiből születnek új irodanegyedek Budapesten

Budapesten és agglomerációjában nyolc alpiac található, ahol kisebb-nagyobb sűrűséggel találkozhatunk irodaházakkal. A Váci út a legfontosabb irodanegyed, de az elmúlt években újabb helyszíneken is már akkora volumenben jöttek létre irodaház csoportok, amelyek lassan-lassan összefüggő negyedet alkotnak.

Budapesten a fejlesztők a rendszerváltás óta számos régi-új helyszínt fedeztek fel, amelyek korábban alulhasznosítottak voltak, vagy más funkciót töltöttek be, de ide sorolhatjuk a revitalizációra váró barnaövezeteket is. Már a kétezres években kialakultak a népszerű irodalokációk, adottságai miatt pedig a Váci út lett az első számú irodafolyosó. Míg most olyan intenzív fejlesztői tevékenység jellemzi a piacot, amelynek következtében mára már újabb irodanegyedek formálódnak. Ahol korábban ipari területek, gazdasági épületek, lerobbant bérházak alkották a városszövetet, ott most az Y generációs munkavállalók építik az új világot.

Corvin-negyed

A Corvin-negyed Józsefvárosban nemcsak egy többszörös díjnyertes komplex városrehabilitációs terület, de akkora mennyiségben vannak itt jelen irodaházak is, hogy már egy kisebb irodanegyedről beszélhetünk. Az új üzleti központnak megvolt persze az ára, hiszen a 22 hektáros Corvin-Szigony projekt keretein belül a főváros szívében található szlömösödött területen radikális dzsentrifikáció következett be, amelynek következtében megértek a feltételek az új irodaházak megépítéséhez. A korszerűtlen szoba-konyhás, gangos bérházak helyén most globális cégek, csúcstechnológiás fejlesztők dolgoznak.

Még a válság előtt számos irodaházat húztak fel a bevásárlóközpont és az új társasházak mentén (pl. Corvin One), azonban a krízis lelassította a beruházási ütemet, ezért 2014-ben csupán a 6200 m2-es Corvin Cornert adták át. Majd a fellendülő piacon 2017 tavaszán nyitották meg a 25 ezer m2-es Nokia Skyparkot, amely a technológiai multi fejlesztő központjaként üzemel. Mellette épül két fázisban a 27 ezer m2-es Corvin Technology Park irodaház, amely Magyarországon elsőként kapta meg a WELL platina előminősítést. Ha megépül a komplexum, akkor a rehab-projekten belül az irodák összes bérbe adható területe 100 ezer négyzetméterre növekszik. De a negyedhez tartozik például a régi FHB-irodaház (Ü48 Corner Center) is az Üllői úton.

Millennium Városközpont

Ferencvárosban a Millennium Városközpont-Soroksári út vonzáskörzetében több fejlesztő is jelen van. A Soroksári út megközelíthetőségét tekintve kissé rosszabb pozícióban van, mint a Váci út, hiszen nem rendelkezik metróval, bár a HÉV bizonyos mértékig pótolja ezt a hiányt, mégis a lokációja miatt jelentős a beruházási tevékenység. Itt még az ezredforduló idején fogalmazódott meg az az idea, hogy a pesti belvárost szét kellene húzni, a Duna-partra egy üzleti-kulturális negyedet álmodtak, amelyet elneveztek Millennium Városközpontnak. A barnamezős beruházás során a TriGranit az elmúlt évtizedben 360 ezer m2-nyi fejlesztést valósított meg a 3 hektáros projektterületen, ahol korábban ipari létesítmények csúfították el a területet.

Míg a Soroksári út másik oldala vonzáskörzetében mentén híres malmok üzemeltek. Nem véletlenül az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország malom nagyhatalomnak számított, sőt, a két világháború között is piacvezetők voltunk. A területen a Millennium Towers első  épülete 2006-ban került átadásra, majd jöttek a többiek. Mellettük építették fel az 58 ezer m2-es K&H Bank székházat is, jelenleg pedig már készül a TriGranit beruházásában a 37 ezer m2-es Millennium Gardens is. Míg a túloldalon az egyik régi malom helyén építette fel a Skanska a 36 ezer m2-es Mill Park irodakomplexumot, mellette pedig a Haller utcánál a 32 ezer m2-es Haller Gardens irodaház üzemel az Immofinanz tulajdonában.

Lágymányosi negyed

Dél-Budán számos irodaház épült és épül immár évtizedek óta, amelyek ipari és lakóingatlanok közé ékelődnek,  azonban akkora koncentráltságban vannak jelen a modern munkahelyek, hogy már irodanegyedről beszélhetünk. Ráadásul kettőről is, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, csupán a Rákóczi híd felhajtója választja el ezeket egymástól. Lágymányoson az Infopark kiépülése hozott hatalmas változást, hiszen gyakorlatilag a semmiből egy új irodanegyed született számos színvonalas épülettel, amelyhez egyetemi kampusz is csatlakozik. Itt a rendszerváltást követően sokáig tervezgették az 1996-os világkiállítást, amelyet később a Kormány lemondott.

1996-ban azonban megalakult a Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt., hogy a szóban forgó lágymányosi területet fejlessze, miután elkészült a Rákóczi híd. Egy igazi tudásközpontot álmodtak ide egyetemi élettel, kutatóhelyekkel és olyan irodaépületekkel, amelyek innovatívak és az új évezred igényeit elégítik ki. Az irodaparkban közel 100 000 m2 bérbeadó terület épült fel 2009-ig, majd a szomszédos részen elkészült 2004-ben a 30 ezer m2-es Science Park is, amelyet nemrég megújítottak. Sőt, nemrég a fejlesztéseknek újabb lendületet adott a Wing, hiszen a Duna mellett felépítette az Ericsson új hazai, 24 ezer m2-es központját, míg a szomszédos telken jelenleg a Siemenshez tartozó evosoft székház-projektjét kivitelezik 22 ezer négyzetméternyi területen.

Kelenföldi negyed

De az újbudai irodanegyed itt nem ér véget, hiszen „amőbaszerűn” növekszik déli irányba, így a szomszédos Budafoki úton több irodaház is üzemel. Itt említhetjük meg többek között a 30 ezer m2-es, több tömbből álló IP West irodaházat. Nem messze innen a 4700 m2-es Alphagon irodaház 2019 második negyedévére készülhet el a Dombóvári út-Nádorliget utca sarkán. Pár sarokkal lejjebb pedig az Office Garden irodapark az elmúlt években kapott újabb lendületet, és átadták a harmadik fázist is, míg most már a negyedik épület is kivitelezés alatt áll a GRT Group beruházásában.

A Budafoki út túloldalán pedig mondanunk sem kell, hogy a BudaPart épül. Itt egy komplex városrész készül 54 hektáron, azonban a nagyobb utak mentén tervezett irodaházak a Mol Campus-szal együtt szerves részei lehetnek a dél-budai irodanegyednek. Itt a mintegy 600 ezer m2-nyi beépített összterületen 16 irodaházat terveznek több fázisban. Az első „fecske” a BudaPart GATE irodaház lesz, amelyet jövő év végén vehetnek birtokba a bérlők. A Lágymányosi öböl egyik ikonikus fejlesztése pedig közismerten a 98 ezer összalapterületű, 120 méter magas Mol Campus lesz, amely 28 emelettel fog rendelkezni. A 2021-ben esedékes átadás után 2500 dolgozó kap itt helyet.

MOM

A Széll Kálmán tértől délebbre az Alkotás út-Csörsz utca mentén létesült a Magyar Optikai Művek (MOM) 1876-ban. A nagy múltú gyárat teljesen lebontották a rendszerváltás után 1997-ben, csupán egy emléktábla hirdeti a világhírű üzemet. A helyén egy kereskedelmi ingatlanegyüttest húztak fel MOM Park néven, ahol a bevásárlóközpont mellett irodatornyok és lakóházak is megtalálhatók. A fejlesztés illeszkedik az eredeti városszövetbe, hiszen a Gesztenyés kert felé lejtős területen a lakóházakat és az irodatornyokat szellős park övezi, így a fejlesztés zökkenőmentesen belesimul a természetes környezetébe.

Számos irodaház épült a szomszédságában elszórva az időben, elég ha csak az impozáns Fotex Plazát és a könnyed MoMentum irodaházat említjük. Az Alkotás út másik oldalán pedig 2002-ben készült el a 25 ezer m2-es, három szárnyból álló Alkotás Point irodaház, amelyet Budapest nyugati kapujának is neveznek, és korábban elnyerte a Budapesti Építészeti Nívódíjat. De ezzel még nincs vége a fejlesztéseknek, hiszen a Novotel mellett 2018-ban megépült a 22 ezer négyzetméteres Hill Side irodaház is.


Forrás: realista.hu