HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

A Modiano Budapest legzöldebb irodaháza lesz a Váci úton! Újjászületik a régi art deco gyárépület

A Codic Hungary a Váci úton a WestEnd közelében a Modiano régi art deco stílusú gyárépületének újragondolásával egy AA++ energiabesorolású 13.500 négyzetméteres irodaházat fejleszt. Az ESG-követelményeknek maximálisan megfelelő nulla széndioxid kibocsátású épületről beszélhetünk.

A Magyarországon 2007 óta működő belga központú Codic Budapesten igazán unikális és egyedi ingatlanfejlesztéseket valósít meg a legfrekventáltabb fővárosi lokációkban. A Dózsa György úton a Green Court Office világszínvonalát és minőségét jelzi, hogy a Groupama Gan REIM vásárolta meg a nyomott piacon is. Nem véletlenül az adásvétel kiérdemelte a Real Estate Awards és a CIJ díjátadó gálán Az Év Tranzakciója címet is. Míg a HomeWork egy műemlék épületet integrál egy vadonatúj lakás- és irodafunkciójú ingatlanegyüttesbe Bel-Budán a Margit körúton.

A vállalat legújabb projektje pedig roppant ambiciózus célt tűzött ki maga elé, hiszen a 13.500 négyzetméteres Modiano AA++ energiabesorolású irodaházként fog megvalósulni. A Váci út belső részén, a WestEnd közelében a belváros szomszédságában egy kuriózumnak számító art deco gyárépület egy ultramodern, loftos elemekkel színesített irodaházként születik újjá.

Az eredeti ingatlan a Modiano cigarettapapír-készítő vállalat gyáraként épült fel 1931-ben, majd később számos funkciót töltött be, míg végül a Codic Hungary megvásárolta. Genius loci, azaz a hely szelleme számos vonatkozásban tetten érhető, hiszen egyrészt megtartják az art deco stílusú, műemléki védettségű homlokzatot, másrészt a lokáció tekintetében is verhetetlen helyszínről beszélhetünk, akár metróval is könnyen elérhető, vagyis kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik.

Egyre kevesebben emlékeznek arra, hogy a Váci út a hazai ipar egyik fellegvára volt, ahol anno világhírű üzemek működtek. A metamorfózis egy lüktető, igényes és színvonalas szolgáltatásokkal rendelkező irodafolyosót hozott létre, és ma már csupán kevés helyen érvényesül a történelmi folytonosság, ahol a múlt és a jelen egyidejűleg él tovább. A Modiano irodaház esetében az art deco homlokzat megőrzésével a fejlesztők tisztelegnek a Váci út múltja előtt és egy új világszínvonalú alkotással gazdagítják Magyarország legnépszerűbb iroda alpiacát.

Az irodaház maximálisan tükrözi a Codic vállalati értékeit, amelyek a fenntarthatóságra és a világszínvonalú egyedi épületek létrehozására összpontosítanak, miközben a manapság már kötelezőnek számító ESG szempontjait is érvényesítik. A fenntartható beruházások során a környezetre gyakorolt hatást a minimálisra csökkentik, maximalizálják az energiahatékonyságot, a Modiano irodaház pedig olyan bérlőknek tud majd helyet adni, akik már rövid távon célul tűzték ki a nettó zéró karbonkibocsátást.

A Codic küldetése a zöld, intelligens és fenntartható ingatlanok fejlesztése, miközben a  bérlőinket is támogatjuk, hogy energiahatékonyan tudjanak működni. Az ESG szempontjaira a tevékenységük minden egyes elemében maximálisan törekszünk, fejlesztéseinkben a körforgásos építészeti elvek szerint teremtünk új értékeket, vagy új minőségi funkciókkal gazdagítjuk az értékes, már meglévő ingatlanállományt. Az elkötelezettségünk a fenntartható beruházások mellett a Modiano irodaház esetében is jól látható, amely várhatóan Magyarország legenergiahatékonyabb irodaháza lesz, és ahol a legmodernebb technológiák biztosítják a legolcsóbb üzemeltetési díjakat a leendő bérlőinknek” – hangsúlyozta Kalapács Kornél, a Codic Hungary Country Managere.

A Modiano lesz az első irodaház Magyarországon, ami eléri a legmagasabbat energiaosztályú AA++ besorolást, mindemellett a BREEAM Excellent és az Access4you minősítések megszerzésére törekszik. Az AA++, vagyis a minimális energiaigényű épületbesorolás azt jelenti, hogy a legmodernebb zöld irodaházakhoz képest is fele akkora energiafelhasználással fog üzemelni az épület, azaz kevesebb mint 40 KWh villamosenergiát fogyaszt egy négyzetméterre vonatkozóan. Vagyis az új építésű modern irodaházak átlagosan 4 euró/m2 áramköltségéhez képest 2 euróról beszélhetünk majd a Modiano esetében.

A fenntarthatóság érdekében az épületben nem lesz gáz vagy távfűtés, a zöld, helyi megújuló forrásból származó villamosenergia felhasználásával a bérlők is környezettudatos módon működhetnek és megvalósíthatják a saját ESG-követelményeiknek megfelelő céljaikat. Az épületfelügyeleti rendszer a hatékonyságot, az üzemeltetési és közüzemi költségek csökkentését tűzte ki célul, sőt, az épület teljes életciklusában – a fejlesztés és az üzemeltetés során – speciális energetikai tanácsadó felügyeli a zöld szempontok maximális érvényesülését. A bérlők is kapnak egy részletes zöld útmutatót, hogyan képesek fenntartható módon működni és maximális energiamegtakarításra törekedni.

Számos környezettudatos technológiai és műszaki megoldást alkalmaznak majd, így többek között geotermikus és levegős hőszivattyúk illetve több, mint 150 napelem szolgáltatja az energiát, emellett az öntözéshez és WC-öblítéshez szürkevizet hasznosítanak, valamint lesz külső árnyékolás a homlokzaton. A garázsok szellőztetése újrahasznosított friss levegővel történik, a parkosított udvar és teraszok pedig a kikapcsolódás és regeneráció mellett alternatív munkaállomásokat biztosítanak majd.

Az új fejlesztés reflektál az új irodapiaci trendekre is, hiszen a pandémia következményeként előtérbe kerülnek a minőségi közösségi területek, miközben a wellness szolgáltatások a dolgozói jóllétet és az egészséges munkakörnyezetet támogatják. Összességében a helyszín, a szolgáltatások, az energia- és költséghatékonyság, illetve a kényelmes, modern terek kombinációja 2025 végétől a legversenyképesebb irodaházzá teszi a Modiano irodaházat.


Forrás: Realista