HUN | ENG

A teljes budapesti
A” kategóriás kiadó irodaház kínálat egy helyen

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

A Google lesz az egyterű iroda hóhéra

Se zárt iroda, se nyitott iroda, hanem a hibrid munkahelyek új generációját alkotta meg a Google. A gigacégnél is jól érezték magukat a dolgozók a távmunkában, ugyanakkor sokan szívesen jönnek be a campusokba, hogy közösségi életet éljenek. Sok újítás várható, a régi nyitott irodák ideje lassan lejár, amit éveken át sulykoltak, most könnyedén eldobják.

A Google mindig is élen járt az irodák fejlesztésében, mondhatjuk, hogy az irodaforradalom a techóriás háza táján permanensen zajlik. A pandémia, a távmunka növekvő szerepe a hibrid munkahelyeket emelte a piedesztálra, és ha már oda került, akkor a Google is nagyot akar alkotni. Ráadásul egy korábbi felmérés szerint a Google-dolgozók 70%-a nem sietne vissza az irodába, már nagyon megszokták a home office-t.

A minap a Google vezérigazgatója levelet is írt a kollégáinak, igaz, ezúttal a „Én írok levelet magának…” fordulat elmaradt, mindenesetre Sundar Pichai gondolatai izgalmas dolgokat tár fel az irodapiac jövője szempontjából. Ahogy írja, a campus a Google közösség szíve-lelke, ahová mindenki örömmel érkezik, mégis a pandémia miatt kialakuló home office rugalmassága is elnyerte a dolgozók tetszését.

Ezért 2020-ban a Google Real Estate & Workplace Services (REWS) divíziója újratervezte az irodákat, hogy ha elmúlik a járvány, akkor a dolgozók számára változatos munkahelyi környezetet biztosíthasson a cég. Többfunkciós irodákat és privát munkaterületeket tesztelnek, és olyan videotechnológiát fejlesztenek, amelyek még életszerűbben kovácsolják egy közösségé az irodában dolgozókat és a virtuálisan csatlakozókat.

Innováció minden mennyiségben

A következő időszakban a Google több százezer négyzetméternyi területen, vagyis a globális munkaterületei mintegy 10 százalékában fogja kipróbálni az új terveket. Ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, akkor az új elrendezés és irodabútorok az Ikea és a Legó házasságából született utódok lesznek, ahol a variálhatóságra és a konfigurálhatóságra helyeződik a hangsúly. A végtelenbe vesző íróasztal-sorok helyett a székeket, asztalokat, táblákat, tárolókat görgőkkel látják el, és ide-oda tologathatják a bútorokat a szükségletek szerint, így akár órák alatt új miliő és környezet teremthető. Gördeszkások előnyben!

A tárgyalók is átalakulnak, ahol ma már megszokott, hogy a meetingeken személyesen és online is részt vehetünk. A Tábortűz koncepcióval a virtuális résztvevők is ugyanolyan hangulatba és környezetbe kerülnek, mintha valóban ott lennének a helyiségben – itt a kör a kulcsmotívum, amelybe mindenki bekerül. Emellett a Google Mountain View-beli campusán már új szabadtéri sátrakat is felállítottak a csapatmunkákhoz, de a cég a jövőben ugyanilyen kültéri munkaterületeket épít Londonban, Los Angelesben, Münchenben, New Yorkban és Sydney-ben, és esetleg más helyeken is.

De ezen kívül is a vállalat a lehetőségei határait feszegeti. Jelenleg az irodai tervezés két legmerevebb eleme a falak, valamint a fűtési és hűtési rendszerek. A Google ezen próbál meg úgy változtatni, hogy különböző mozgatható falakat fejleszt ki, amelyeket könnyedén lehet ide-oda szállítani. Valamint olyan felső légcsatorna-rendszer prototípusán dolgoznak, amelyek egyszerűen rögzíthetők, majd hétvégén mozgathatók, hogy más ülési elrendezéseket is kiszolgálhassanak. 

Sőt, a techóriás az irodai hőmérsékletet is szeretné személyre szabni, hiszen olyan rendszerben gondolkodnak, amely minden ülés számára szabályozhatja majd az az oda érkező levegő mennyiségét. De még említhetünk számos megoldást, így például a felfújható léggömb fal gyorsan tudja szegmentálni a teret, és privát zónákat alakíthat ki rugalmasan, egyes válaszfalak az íróasztal széléhez rögzíthetők, az irodai székek fejtámláiba rejtett szerkezet pedig a szomszédos hangokat kiszűri. És még számtalan ötlet valósulhat meg.

Így változik a munkakultúra!

De térjünk vissza általánosságban a változó munkakultúrához! A legfontosabb kifejezés a rugalmasság, vagyis hibrid munkahetet vezetnek be, ennek megfelelően a legtöbb Google-alkalmazott körülbelül három napot tölt az irodában és két napot ott, ahol a legjobban tud dolgozni. Ez utóbbi lehet otthon a terasz, a kert, vagy akár a tengerpart is, kinek mi tetszik. Az irodában töltött időben logikusan az együttműködésre, csapatmunkára fókuszálnak, de persze lesznek olyan feladatok, amikor több mint három napot is benn kell tölteni a munkahelyen.

Az alkalmazottak a munkájuk jellegét is figyelembe véve akár új lokációt, várost vagy földrészt is választhatnak köszönhetően annak, hogy a Google a világ számtalan pontját üzemeltet irodát, vagyis ahogy ők fogalmaznak, alkotnak közösséget. Ha a kolléga által választott lokációban is megvalósíthatók az üzleti célok, és ott az infrastruktúra is rendelkezésre áll a feladatai ellátásához, akkor nosza, lehet utazgatni. A hibrid modellek ellenére a távmunka teljes munkaidőben is működhet majd bizonyos tevékenységek során, vagyis, ha valaki szeretné, és a feltételek adottak, akkor teljesen ráállhat a home office-ra.

Sundar Pichai kalkulációi szerint a Google munkatársainak kb. 60%-a hetente majd több napot is tölt az irodában, nagyjából 20%-uk új irodában dolgozik, vagyis költözik, míg 20% lehet a távmunkában dolgozók aránya. Emellett a kollégák évente egy hónapig más helyen is dolgozhatnak, mint ahol az irodájuk alapvetően működik. Ez különösen a nyári és más üdülési szezonban jelent nagy rugalmasságot, mert elképzelhető, hogy valaki leutazik nyaralni az óceánpartra, és még utána is ott marad egy darabig, miközben már felveszi a munka ritmusát.


Forrás: realista.hu